Toate Pânzele Sus De Radu Tudoran

Extras din referat

In localitatea Blejoi, judetul Prahova, s-a nascut pe 8 martie 1910 Radu Tudoran, fratele altui scriitor celebru, Geo Bogza; adevaratul sau nume este Nicolae Bogza. A scris mai multe romane, din care cel mai cunoscut este Toate panzele sus; opera sa mai cuprinde titluri ca: Acea fata frumoasa Retragerea fara torte Frumoasa adormita O suta una lovituri de tun Ultima poveste O lume intreaga REZUMATUL ROMANULUI PARTEA I: La poarta levantului Pe la jumatatea lunii martie a anului 1881, o corabie greceasca, Penelopa, coboara la vale pe bratul din mijloc al Dunarii, incarcata cu cereale, indreptandu-se catre portul Pireu. Capitanul, kir Iani Ghinis, este un negustor iscusit si marinar batran, botezat de toate furtunile din arhipelagul grecesc.
In drumul ei de la Braila spre Pireu, Penelopa face o escala la Galati. Trenul de la Bucuresti soseste in acelasi timp cu corabia greceasca si din vagonul de clasa intai coboara un barbat imbracat in haine straine. Este Anton Lupan, personajul principal al acestui roman. Suindu-se intr-o birja, acesta merge in port si intra in biroul domnului Iacomachi, pe care il intreaba daca are noutati despre prietenul sau, Pierre Vaillant. Raspunsul este negativ si eroul nostru iese descumpanit din birou. Anton Lupan se opreste in fata unei tejghele unde se trage cu pusca. Un ins zdrentaros se apropie de taraba si isi incearca norocul, castigand toata averea proprietarului.
Vazand indemanarea omului de a manui pusca, Anton Lupan intra in vorba cu el. Intai ii afla numele Irimia - apoi ca are un frate; placandu-i acest om, Anton Lupan ii face propunerea neobisnuita de a-l insoti intr-o expeditie pana la capatul Pamantului. Raspunsul lui Irimia este afirmativ. Mergand prin port, cei doi vad corabia Penelopa. Se inteleg cu capitanul sa-i ia si pe ei pana la Stambul. Anton Lupan intra in cabina echipajului; oamenii tocmai mancau. Printre ei, Anton Lupan il recunoaste imediat pe carmaciul corabiei, Gherasim, prieten vechi de-al lui.
A doua zi Penelopa porneste la drum si intr-o ora ajunge la Sulina. Kir Iani coboara pe chei si se intalnste cu alti capitani. Vantul incepe sa scada, astfel ca nu mai pot pleca in ziua aceea catre Pireu. Anton Lupan vede un far catre gura de varsare a Dunarii si se indreapta intr-acolo, iar Ieremia pleaca la varul sau, Haralamb. De la o batrana care sta pe malul marii, Anton Lupan afla ca paznicul farului se numeste Ifrim.
Plimbandu-se pe plaja, eroul nostru vede mai multe epave; una ii starneste amintiri. Observand-o mai bine, isi da seama ca aceasta este chiar corabia cu care a plecat in calatorie Piere Vaillant. De la mos Ifrim afla ca aceasta corabie a fost pradata de un pirat, Spanu. Anton Lupan face cale intoarsa pana la Penelopa, unde ii spune lui Ieremia ca raman la Sulina; apoi il convinge pe Gherasim, carmaciul, sa-l urmeze. Cu ei vine si bucatarul de pe Penelopa, turcul Ismail.
Povestea lui Anton Lupan. Acesta a ramas singur cu tatal ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Toate Panzele Sus De Radu Tudoran - Varianta 2
    • Referat.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!