Stimularea creativității elevilor în cadrul orelor de limba română

Extras din referat Cum descarc?

Creativitatea este darul cel mai de pret al omului, care i-a permis sa faureasca primele unelte, sa stapaneasca o parte din natura prin stiinta si tehnica, sa modifice mediul inconjurator, sa patrunda in spatiul cosmic. Imaginatia implica interactiuni cu toate componentele sistemului psihic uman cum ar fi: dorintele, aspiratiile, profunzimea intelegerii, trairile profunde ale evenimentelor, experienta proprie de viata, dinamica temperamentala, intr-un cuvant, intreaga personalitate. Acest potential latent, daca este exersat si educat de catre cadre didactice profesioniste, indragostite de meserie, poate fi valorificat la maximum ca vector al actiunii eficiente si novatoare in orice domeniu.
Termenul de creativitate este foarte general. A crea inseamna a produce ceva nou in raport cu ceea ce este vechi, cunoscut, uzual. Intre conceptele de creativitate si talent nota comuna este cea de originalitate. Dovedeste talent cel ce demonstreaza o originalitate crescuta. Deci, talentul corespunde creativitatii de nivel superior. Toti oamenii sunt in diverse grade creativi si numai unii din ei sunt talentati. Conceptul nou de creativitate admite o mare contributie a influentelor de mediu si a educatiei in formarea creativa a fiecaruia. Se considera ca oricare din activitati sau profesiuni poate fi desfasurata la un nivel inalt de creativitate. 
Fenomen multidimensional, creativitatea apare ca o activitate complexa care se finalizeaza intr-un produs. Ea se manifesta in desfasurarea unui proces si presupune existenta unor trasaturi de personalitate si a unui context social si organizational in care se desfasoara.
Eficienta educarii creativitatii la elevi este dependenta de pregatirea stiintifica si pedagogica a educatorului, de priceperea lui de a dirija in mod judicios activitatea elevilor, de a subordona totalitatea mijloacelor sale didactice obiectivelor propuse.
Limba romana este disciplina careia ii revin sarcini exprese pentru dezvoltarea capacitatilor de comunicare si creatie. Formarea si dezvoltarea capacitatilor de comunicare verbala se afla in stransa legatura cu formarea si dezvoltarea capacitatilor de creatie. Limba, produs complex al dezvoltarii istorice si sociale a speciei umane, care evolueaza si se imbogateste odata cu aceasta, ramane nu numai cel mai folosit, dar si cel mai important mijloc de comunicare si de creatie, principalul instrument al gandirii umane. De aceea este necesar ca in studiul integrat al limbii romane in scoala sa-si gaseasca loc si exercitii exprese pentru dezvoltarea creativitatii verbale si scrise la elevi, paralel cu demersurile traditionale pentru invatarea teoretica a stiintei despre limba sau pentru insusirea aspectului normal al limbii.
Invatarea creativa, in cadrul lectiilor de limba si literatura romana, reprezinta acea forma a invatarii, care are ca scop final realizarea unor comportamente individuale si colective orientate spre cautarea, aflarea si aplicarea noului.
Elevii invata sa fie creativi inca din clasa intai prin intermediul jocurilor de cuvinte pe care le putem organiza sub forma unor concursuri, cum ar fi: crearea unor propozitii in care toate cuvintele sa inceapa cu aceeasi litera; gasirea cat mai multor cuvinte care incep cu o anumita litera sau care sa aiba un anumit numar de litere; crearea unor cuvinte noi prin posibila combinare a unor litere date etc.
De altfel, jocul utilizat cu pricepere in toate clasele invatamantului primar, are o contriutie demonstrata la formarea spiritului creator, fiind calea cea mai sigura de a comunica deschis cu elevii, fara limite intre real si imaginar. Este lumea ideala in care totul devine posibil. Sa exploatam aceasta lume pentru a putea intra fara obstacole in lumea creativitatii. 
Exercitiul reprezinta una dintre metodele clasice cel mai frecvent utilizate pentru dezvoltarea creativitatii gandirii. Voi prezenta in continuare cateva tipuri de exercitii folosite la clasa a doua in acest scop si selectate din lucrarea ,,Comoara din cuvinte" - un auxiliar didactic pe care l-am conceput si realizat impreuna cu colega Letitia Sava. 
Exercitii prin care li se cere elevilor, ca plecand de la un text dat, sa-si imagineze fapte si intamplari diferite. De pilda: 
- Si clopotelul este vesel cand elevii se intorc din vacanta. Imagineaza-ti ca el le povesteste copiilor despre ce s-a intamplat la scoala in timpul vacantei.Ce crezi ca le spune? (,,Din nou la scoala")
- Imagineaza-ti ca esti autorul unei carti de povesti. Despre ce ti-ar placea sa scrii in povestile tale? (,,Cartile mele")


Fisiere in arhiva (1):

  • Stimularea Creativitatii Elevilor in Cadrul Orelor de Limba Romana.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!