Petre Ispirescu

Extras din referat

Culegator de basme, mult pretuit de Delavrancea, Petre Ispirescu scrie Zicatori populare, Pilde si ghicitori, Legendele sau basmele romanilor. In basme, lumea fantastica se intrepatrunde cu cea reala. Neverosimilul devine posibil si invioreaza imaginatia. Spre deosebire de legende si balade, in basme intotdeauna fortele binelui inving fortele raului. In basmele lui Petre Ispirescu se regasesc dorintele umane si caile de indeplinire ale lor. Personajele sunt reale, asemanator omului din popor si totodata fantastice.
In Tinerete fara batranete si viata fara de moarte, tema obtinerii tineretii vesnice, care a preocupat mereu omul, apare ca unicat in literatura noastra. Personajul fantastic Fat-Frumos ajunge pe taramul fara de batranete si de moarte dar, sentimentul omenesc puternic, dorul de parinti si de locul natal, il face sa piarda ceea ce dobandise cu un efort atat de mare.
In Praslea cel Voinic si merele de aur, personajul pozitiv, asemenea basmelor populare, este fratele mic.
Basmele lui Petre Ispirescu nu mai sunt doar o poveste de divertisment, ci au un continut moralizator de mare profunzime.
Dintre snoavele sale- scurte povestiri folclorice cu continut anecdotic avand o mare circulatie orala-amintim: Lupul parcalab, Ariciul si vulpea, Bucatele afumate, Astronomul, doctorul si taranul. Neverosimil-care nu pare adevarat, de necrezut; Antagonic-in contradictie; Unicat-intr-un singur exemplar; Divertisment-distractie, amuzament; Moralizator- care contribuie la crearea unei atmosfere morale, care da invataturi morale; Anecdota- scurta povestire hazlie, cu final neasteptat, transmisa mai ales pe cale orala; Orala- care se transmite prin viu grai.
...


Fisiere in arhiva (1):

  • Petre Ispirescu
    • Referat.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!