Nuntă în cer, Mircea Eliade

Extras din referat Cum descarc?

Romanul Nunta in cer apare in 1939 la Editura Cugetarea, intr-un tiraj de 4000 de exemplare. In volumul de Memorii, M. Eliade vorbeste despre geneza romanului: Terminasem de tradus The Fighting Angel, cand a inceput sa ma obsedeze subiectul unui roman. Este de notat faptul ca in perioada in care scrie cartea, Eliade este arestat pe motivul prieteniei si colaborarii sale cu teoreticianul ,,trairismului'', profesorul Nae Ionescu, al carui asistent fusese pana in acel moment . Astfel, Nunta in cer face totala abstractie de realitatea istorica si politica imediata.
Romanul nu pare sa semene cu nimic din ceea ce autorul a scris pana in acel moment. Universul fictional tradeaza ,,un Eliade nostlgic si liric, profund transformat sufleteste in raport cu tanarul furios din anii precedenti'', considera Paul Cernat. Se poate constata o maturizare, inclusiv sentimentala, a prozatorului, personajele sale nemaifiind adolescenti frenetici sau tineri in deriva, ci oameni maturi confruntati cu pasiuni mature. 
Eliade alege ca tema centrala a scrierii sale neimplinirea pe pamant a unui cuplu, pana la un punct ideal. Cei doi barbati, Mavrodin si Hasnas, personajele-naratori, nu rezista la incandescenta iubirii totale si se prabusesc din cerul pasiunii, ispasind fiecare in felul lui pacatul neputintei: Hasnas, resemnat se recasatoreste cu scopul de a avea urmasi, iar Mavrodin refuza perpetuarea pentru a-si apara creatia artistica. 
Autorul aseaza la inceputul cartii sale un motto biblic: ...Acum vedem ca prin oglinda, in ghicitura, atunci insa, fata in fata; acum cunosc in parte, dar atunci voi cunoaste deplin... Este prezenta, aici, simbolistica oglinzii, care este un obiect al cunoasterii. Insa aceasta cunoastere nu este deplina si totala deoarece oglinda nu reprezinta o cunoastere directa, ci una reflectata, mijlocita, pusa sub incidenta lunei, apei, principiului feminin si a noptii. Cunoasterea depline scapa personajelor, in acesta lume, ea putand fi implinita doar prin moarte.
Prin acest roman, Eliade vizeaza ,,dimensiunea mistica'' prin care feminitatea sparge standardele banalizate: Intr-un anumit sens, incercam sa surprind in acest roman ,,eternul feminin'', asa cum putea fi intuit de un roman cu oarecare intelegere a sensului sacramental al existentei. 
Nunta in cer este un roman construit dupa principiul oglinzilor paralele . Trama romanului urmareste dubla poveste de dragoste, intretesuta din confesiunile a doi barbati, care prin puterea destinului au ajuns sa innopteze impreuna, undeva la munte, sub pretextul vanatorii planuite in zori.
Este important de mentionat faptul ca Mavrodin scrie, in clipa in care se confeseaza un roman ce se intituleaza... Nunta in cer. Scrirea repovesteste idila dintre barbat si Ileana, marea si unica sa dragoste. ,,Autoreferentialitate, deci fictiunea scriiturii in fictiunea propriu-zisa''. Mavrodin scrie aceasta carte pentru a cere iertare Ilenei si a limpezi starile miraculoase pe care le-a trait. 
Idila dintre Andrei Mavrodin si Ileana incepe in Bucuresti, cu un an si ceva in urma relatarii sale. Cea a lui Barbu Hasnas este mult mai veche: inceputurile ei se situeaza in anii refugiului din Moldova Primului Razboi Mondial, iar continuarea la inceputurile anilor '20. Prima a durat aproximativ un an si nu s-a incheiat cu oficializarea relatiei printr-o casatorie. A doua s-a transformat repede in mariaj si a durat mai bine de trei ani. Una pare sa se fi destramat pentru ca Mavrodin a refuzat sa se lege sentimental de Ileana printr-un copil, cealalta pentru ca Lena nu a acceptat sa faca un copil cand a vrut Hasnas.


Fisiere in arhiva (1):

  • Nunta in Cer, Mircea Eliade.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!