Nervi de Primăvară

Extras din referat Cum descarc?

Poezia "Nervi de primavara", textul din "Scantei galbene" (exista o poezie cu titlu
similar si in volumul "Plumb"), exprima starea de melancolie acuta, care il cuprinde pe poet la venirea primaverii. Titlul asociaza doi termeni deveniti motive poetice simboliste, nevroza si anotimpul specific acestei stari maladive, primavara, prin elementul de soc pe care il ofera eului poetic: iesirea brusca din monotonie, din apasarea iernii si a spatiilor monocrome, prin eventuala salvare sau evaziune oferita de explozia de vitalism si de speranta. Eul bacovian nu suporta insa socurile extreme, schimbarile neasteptate, care ii produc stari maladive, nevroze mai accentuate decat in celelalte anotimpuri. in plus, invazia sentimentului de melancolie se produce brusc, intr-un decor citadin banal, pe strada, el insusi un simbol compromis de estetica simbolista: "Melancolia m-a prins pe strada,/ Sunt ametit.../ Oh, primavara, iar a venit.../ Palid, si mut.../ Mii de femei au trecut;/ Melancolia m-a prins pe strada."


Fisiere in arhiva (1):

  • Nervi de Primavara.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!