Modernismul

Extras din referat

Termenul provine din lat.'modernus'(recent,actual)si defineste o tendinta (orientare,miscare)estetica ,novatoare opusa traditionalismului.
Modernismul s-a manifestat in literatura ,in celelalte arte,in cultura si in civilizatie odata cu inceputul sec XX.modernismul are in vedere inovatia ,adica ansamblul de valori material si spiritual nou-create de catre o generatie facand posibil progresul,prin transmiterea generatiilor viitoare.
Este o notiune foarte larga si cuprinde ansamblul cerintelor literare postromantice(de la simbolism si expressionism pana la suprarealism si constructivism),presupunand un nou spirit in continut si experimentand diverse tehnici privitoare la forma operei literare .unii critici literari incadreaza si curentele de avangarda (dadaismul,constructivismul,suprarealismul in modernism),altii le considera o manifestare extreme a modernismului.
Termenul poate fi pus in legatura si cu lat.'saeculum' care inseamna'spiritul veacului'(Tacitus)
Termenul de modernism nu trebuie confundat cu modernitatea.Modernitatea literaturii romane coincide istoric cu prima mare perioada din istoria lit.romane ,pasoptismul(1830-1850),care au avut ca initiatori ,adica au pus fundatie literaturii romane,pe Ion Heliade Radulescu in Tara romaneasca si pe Gheorghe Asachi in Moldova apoi pe Mihail Kogalniceanu.
Calitatea une opere literare de a fi moderna nu e impusa de monumentul producerii ei in epoca contempoorana ci  de originalitatea problematicii sale,prin curajul autorului de a desprinde de reguli ,traditii prin adecvarea la mentalitatea vremii ,la spiritul veacului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Modernismul.docx

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!