Mircea cel Bătrân

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Mircea cel Batran (n. 1355 - d. 31 ianuarie 1418) a fost voievod al Tarii Romanesti intre 23 septembrie 1386 - noiembrie 1394 sau mai 1395, precum si intre ianuarie 1397 - 31 ianuarie 1418.

El a fost fiul lui Radu I si fratele lui Dan I pe care l-a urmat la tron dupa moartea acestuia, la 23 septembrie 1386. In actele oficiale apare ca ,,In Hristos Dumnezeu, binecredinciosul si de Hristos iubitorul si singur stapanitorul, Io Mircea mare voievod si domn ". In istoriografia romana apare si sub numele Mircea cel Mare.

Politica de cruciada antiotomana este reprezentata de luptele purtate de donitorii Tarii Romanesti impotriva Inaltei Porti Otomane, lupte desfasurate in perioada secolelor XIV-XVI.

Doua dintre cauzele declantarii acestei politici au fost in primul rand, politica expansionista dusa de otomani, care vor reusit in scurt timp sa cucereasca Peninsula Balcanica, dupa ce vor patrunde in Europa, la sfarsitul secolului XIV. Iar o a doua cauza, dorinta domnitorilor de a mentine independenta statului condus de ei, atat pe calea armelor, cat si prin plata tributului spre sfarsitul domniei si de a stopa expansiunea islamismului promovat de otomani.

Primul domnitor care a dus o astfel de politica cu caracter antiotoman a fost Mircea cel Batran, domn al Tarii Romanesti in perioada 1386-1418.Acesta intra in conflict cu turcii datorita faptului ca dorea sa mantina independenta statului pe care il conducea.

Pentru a putea desfasura cu succes aceasta lupta, Mircea cel Batran va incheia diferite alinate.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mircea cel Batran.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 469 cuvinte
Nr caractere:
7 199 caractere
Marime:
14.50KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
mircea cel batran, istorie
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!