Mihail Andrei, erudit și filozof al limbii

Extras din referat Cum descarc?

Orasul Buhusi este situat in zona Subcarpatilor Moldovei, pe malul stang al raului Bistrita, la confluenta cu paraul Orbic. Prima atestare documentara, asezarea dateaza din 1438, fiind consemnata asezarea cu numele de Bodesti. La 14 aprilie 1457, in localitatea Orbic (azi cartier al orasului), Stefan cel Mare, inaintand spre Suceava, a reputat o victorie decisiva asupra lui Petru Aron. Incepand cu anul 1800, asezarea capata treptat numele actual, fiind numita mai intai Bodestii lui Buhus, Bodestii Buhusoaiei, Buhusoaia, Buhus. Toate aceste denumiri deriva de la numele familiei boieresti Buhus care stapanea aceste locuri. In anul 1819 a fost declarat targ boieresc, iar din anul 1832 incep sa apara primele ateliere mestesugaresti. A fost declarat oras in anul 1930.
La pagina 137 din Enciclopedia Cugetarea (1936 - 1939), precum si la pagina 576 din "Istoria romanilor" de Constantin C. Giurescu si Dinu C. Giurescu se afirma cu certitudine ca localitatea a purtat in trecut si numele de Bucuresti. In realitate, denumirea este cea de Bucurestii Mici si a fost purtata (alternativ cu denumirile de Buhusoaia sau Targusorul) de targul ce era resedinta comunei Buhusi in secolul al XIX-lea.
La sfarsitul secolului al XIX-lea, Buhusi era o comuna rurala din plasa Bistrita a judetului Neamt, comuna formata din satele Buhusi, Bodesti, Margina si Orbicu, avand in total 3155 de locuitori. In comuna functionau o fabrica de postavuri infiintata de colonelul E. Alcaz, o scoala primara de baieti si una de fete. Anuarul Socec din 1925 consemneaza schimbarea statutului Buhusilor in cel de comuna urbana, avand 5350 de locuitori si cuprinzand si satele Bodesti, Marginea, Schitu Runc si Runc; orasul era resedinta plasii Buhusi din acelasi judet.
In 1950, Buhusi a devenit oras raional, resedinta a raionului Buhusi din regiunea Bacau, iar in 1964, raionul Buhusi a fost desfiintat, orasul trecand la raionul Bacau din aceeasi regiune. Orasul a trecut in 1968 la judetul Bacau; tot atunci au fost desfiintate si localitatile Bodesti si Orbic, comasate cu localitatea Buhusi, iar satul Ciolpani, aparut intre timp, a fost si el comasat cu satul Runcu. 
In anul 1956 a fost data in folosinta prima scoala cu adevarat mare si moderna, ridicata pe terenul donat de niste cetateni care au inteles importanta educatiei. Scoala a functionat mai intai ca liceu, iar mai tarziu ca scoala gimnaziala. In anul 1974 s-a terminat constructia corpului nou al scolii care a imbogatit numarul salilor de clasa cu inca 5. Scoala nr.1, asa era numita in trecut, a devenit ulterior Scoala Gimnaziala Mihail Andrei. Daca intrebi astazi cine a fost profesorul Mihail Andrei, cred, ca foarte putini oameni au auzit de el. 
Mihail Andrei s-a nascut la 1 decembrie 1923 in Raionul Balti din U.R.S.S, in anul 1930 se stabileste impreuna cu familia in Bacau, pe strada Tudor Vladimirescu din cartierul C.F.R. In anul 1942 absolva Liceul Ferdinand din Bacau si este trimis impreuna cu colegii in Germania, la o scoala de ofiteri. In anul 1944 pleaca pe front de unde se intoarce cu grad de capitan, activand ca ofiter de aviatie in Buzau. Este absolvent al Institutului Pedagogic Maxim Gorki, sectia limba rusa in anul 1957, iar in anul 1964 termina Facultatea de Limba Romana din cadrul Universitatii Bucuresti.
Pe front a obtinut pentru merite deosebite urmatoarele distinctii:
1946 - Medalia Victoriei
1949 - Medalia Eliberarii
1954 - Meritul Militar clasa I
1955 - Ordinul Steaua R.P.R. clasa I
A lucrat ca profesor in urmatoarele scoli:
1957-1959 Scoala de 7 ani nr.1 Bacau
1959-1962 Scoala Medie Letea Bacau
1962-1965 Scoala Medie nr.2 Bacau
1965-1985 Liceul Pedagogic Bacau
Obtine gradul didactic definitivat in anul 1961, gradul II in anul 1968, gradul I in anul 1972, a intensionat sa dea doctoratul, dar a fost respins de organele comuniste, pentru ca nu era membru de partid.
Pe langa activitatea de la profesor a publicat si 3 lucrari de gramatica:
1971 - publica impreuna cu profesorul Iulian Ghita Culegere de exercitii lexicale, fonetice, gramaticale si stilistice
1983 - tot cu acelasi colaborator semneaza cartea Fonetica. Lexicologie. Gramatica. Stil si compozitie. Exercitii 
1996 -  apare editia revizuita a culegerii din 1983, dar numele profesorului Mihail Andrei este trecut in chenar negru.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mihail Andrei, erudit si filozof al limbii.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

-  Dumitriu, Gh., Dumitriu, C., 2004, Psihopedagogie, EDP Bucuresti
-  Potolea, D., Profesorul si strategiile conducerii invatarii, in, Structuri, strategii si performante in invatamant, 1998, Editura Academiei, Bucuresti
-  Aprodu, D., Ciuchi, M., Craciunescu, M. s.a., 2015, Psihopedagogie -  actualizari, conexiuni, perspective, Editura Casei Corpului Didactic, Bacau


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!