Liviu Georgescu - Nu am voie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Liviu Georgescu a inceput sa publice in 1998. A publicat atat in limba romana cat si in limba engleza. A castigat mai multe premii ca de exempluPremiul Unirii Scriitorilor pentru poezie pe 2004 pentru volumul Orologiul cu Statui sau Premiul Hyperion.

"Nu am voie" este un volum de poezii impartit pe 3 parti: Aproape departe, Scapam de spirale, in cele patru vanturi, fiecare continand poezii legate intre ele prin tematica lor si stil variand intre diferite teme si simboluri.

Poetul are o atitudine de vizionar fata de lumea inconjuratoare ce se manifesta in asemanarea poeziilor scrise cu viziuni, cateodata apocaliptice. Ca de exemplu in poezia Vaduvul mortii : ,,Merele negre se rostogolesc/ prin praful alb in oglinda/ din adancul fantanii." (p.126) sa in ,,Lupta cosmica": ,,Noaptea se lasa prada, de gauri negre se-anina/ cu vertebre de ceata pe promontorii rupte." (p. 89)

in poeziile lui se reflecta adesea asupra istoriei dar intr-un ton sombru, folosind imagini care ataca simturile noastre, cel mai bun exemplu este poezia Pasarea Phoenix refirandu-se pe orgoliile istoriei : ,,cenusa pasarii Phoenix/ cu mirosul ei acid/ cu stindarele putrede si pline de aer usturator" imaginile care foloseste aici, ,,mirosul ei acid", este parca luat chiar din universul poetic bacovian ,,miroase a cadavre" (Cuptor de Bacovia).

Unul dintre motivele ce reapar in poeziile lui Liviu Georgescu este renasterea in sens de repetarea ciclului anterior. in poezia mentinuta mai sus simbolul acestei repetari ciclice este Phoenixul ce la randul lui simbolizeaza istoria. Ciclul parcurs de Phoenixul din pasare devine cenusa apoi se renaste si iarasi devine cenusa reprezinta tendinta istorieri sa se repete, mai precis tendinta oamenirii sa comite acelasi greseala iarati si iarasi fara sa invete ceva. ,,pasarea Phoenix/ c trupul ei pribeag ai plin de ardere/ resfirandu-se pe orgoliile istoriei" Chiar si faptul ca nu foloseste majuscule si puncte se refera la o spirala nesfarsita de incarnari.

Are si o poezie intitulata Scapam de spirale (p. 116) Se ocupa si cu problematica omenirii si de existentialism in poeziile lui. Da cuvant gandurilor lui despre omenire, religie si spiritualitate - religie crestina (Cum suntem I p.11), budhism (Asteptarea lui Budha. Automumificare p30)- trecand de la geneza pana la moarte cuprinsand si stadiile de dezvoltare ale spiritului adica stadii diferite de gandire si istoria in stransa legatura cu mentalitatea.

Cel mai cuprinzator poezie este Involutia (p 17 ) unde rasturne conceptul nostru general despre istorie si religie prezintandune simultan totusi antitetic, mai precis identificand elementele crestine cu cele pagane- ,,Adam si Eva. Cain si Abel./ Titani si ciclopii."; evolutia din punct de vedere a stintei si a religiei - ,,Homo Sapiens, Homo Sapiens Sapiens,/ oameni din ce in ce mai destepti, mai vicleni, mai haini./ Lumea statea agatata pe ramurile unui copac. si fructele Binelui/ si Raului cresteau. Fructele Vietii si fructele Cunoasterii." Descrie o evolutie intreaga de la geneza, dar evolutia ca si temele din poeziile sunt prezentate intr-o lumina negativa. ,,Alaturi gafaie viermele in marul otravit./ S aude refluxul in Venetia Tubelor/ cu reflexe metalice, de vulcan inmiit." (Maree p.160)

Mediteaza asupra originea lucrurilor cateodata intr-o lumina religiosa si cateodata intr.o lumina stintifica. in cateva poezii prefera sa foloseasca stinte exacte ca aritmetica, algebra etc. De exemplu in poezia Teoria neantului. Infinit al luminii, ,,aritmetica a fricii/ algebra a neinplinirii/ geometrie a destramarii/ teoria neantului" (p.122)

Cateva dintre poeziile lui Liviu Georgescu au si elemente bibliografice cel mai bun exemplu pentru asta este chiar prima poezie din volum, care s pare ca motiveaza scrierea intregii seriei de poezii. Poezia este intitulat Aproape departe (p.7), identic cu titlul primei secvente de poezii din volumul ,,Nu am voie" in poezia asta vorbeste numai despre sine insusi. Prin acest fapt cititori pot sa cunoasca pe poetul, astfel stabilind o legatura directa cu el ce rezulta in intelegerea mai profunda a mentalitasii lui si astfel rezulta intr-o inselegere mai profunda a poeziei lui.

Abordeza temele aceasta cu o atitudine filosofica, transformand seria de poezii intr-un discurs filosofic sau o meditatie. siruri de evenimente si de ideai astfel se leaga intre ele si capata un sens mai complex si proeminent.

Observații:

Recenzie la cartea domnului Liviu Georgescu

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Liviu Georgescu - Nu am voie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
786 cuvinte
Nr caractere:
3 757 caractere
Marime:
9.75KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
opera, scriitor, recenzie
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!