Jocul Ielelor De Camil Petrescu

Extras din referat Cum descarc?

Tabloul 1-Actiunea se petrece la redactia ziarului dreptatea sociala, in biroul directorului. Din ziar lipsesc sefiisi sunt doar lucratorii marunti care se confrunta cu lipsa materialului de tiparit.
Fiecare redactor e plecat sa caute material, apare un barbat de 60 ani, foarte grav (Responsabilul) care vine sa-i anunte ca va fi revolutie, pe data de 18 mai 1914 si le aduce un plic cu o proclamatie catre muncitori si o suma pt. tiparire. Apoi apare si un agent care-l tot urmareste pe acest om si care le spune povestea stranie a lui Kiriac (cel care vede revolutia peste tot, in data de 18). Intriga: Intr-un alt ziar apare referirea ca dreptatea sociala ar avea ceva cu Ministrul de Justitie, se intrevad masuri drastice, dar ei se bucura pt. ca le creste tirajul. Se vorbeste de un caz interesant petrecut in fr. (Calmette/Caillaux); ziaristul publica scris. de amor ale d-nei Caillaux dar Penciulescu nu e de acord cu acest lucru.
Aflam vesti de la Paris: d-na Caillaux sotia Ministrului de Justitie l-a ucis pe dir. Ziarului (Calmette) la el in birou, cu un pistol rezultand anticiparea evenimentelor. Cand apare Gelu, se vorbeste din nou despre cazul din Romania, acesta este hotarat sa-l demaste pe ministru desi colegii ii sugereaza faptul ca nu va fi usor. (Gelu R. 27-28 ani, autoritar, elegant). Tabloul 2-Actiunea se muta in cabinet la Sinesti: 46 ani, inalt, lat in umeri, fumeaza, suna telefonul, el raspunde, prezentandu-se: Ministrul Justitiei, apoi spune: Nu. Nu exista dialog, autorul doar descrie, in acest indiciu de regie, ce trebe sa vada spectatorii in cateva minute.
Tabloul 3-Apare la redactie Elena Boruga, sotia lui Petru B., inchis de 7 ani, care vine sa se planga lui Gelu si lui Praida; acestia ii cer sa mearga la inchisoare desi ea e casatorita cu altul si sa se prefaca (sic) ca totul e normal. Ea ar vrea sa divorteze. Ei se roaga sa lase macar copilul sa mearga cu ei sa-l viziteze. Intre timp, soseste la redactie fostul ministru (conservator) Nacianu (50 ani, aratos, cu barba tunsa scurt). Aflam ca l-a cunoscut pe tatal lui Gelu si chiar pe Gelu (cand era copil). Gelu marturiseste ca avea numai 6 ani cand tatal lui a murit intr-un accindent de vanatoare. Si fostul ministru il atentioneaza in legatura cu avertismentele (de 8 zile) ca se va publica o scris. Nacianu ii cere sa-I dea lui documentele, pt. a putea face o interpelare in parlament spre a-I da jos pe cei din guvern. Nu-l crede pe Gelu ca ar avea un asemenea document. Dupa ce pleaca Nacianu, Gelu ii arata o scrisoare lui Praida: e semnata de Maria Sinesti si ii e adresata lui, o e scrisoare de dragoste in care Maria I se destainuie, povestind ca sotul ei a schimbat testamentul unei matusi de-a ei (avearea ar fi trebuit data in scopuri caritabile) l-a rupt pe cel real si a pus altul in loc, femeia fiind asfixiata cu perna. Ingretosata de faptele sotului, Maria vede in el un stalp de lumina el o iubeste si ar fi vrut sa se caratoreasca cu ea, dar ea a ramas cu sotul din cauza copiilor.
Tabloul 4-Gelu si Praida merg in ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Jocul Ielelor De Camil Petrescu - Varianta 2
    • Referat.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!