Ion

Extras din referat

Liviu Rebreanu este creatorul romanului romanesc modern, deoarece scrie primul roman realist obiectiv din literatura romana, "Ion" si primul roman obiectiv de analiza psihologica din proza romaneasca-"Padurea spanzuratilor".
"Ion" a aparut in anul 1920, dupa o lunga perioada de elaborare, asa cum insusi autorul mentioneaza in finalul operei. Este prima capodopera in creatia lui Liviu Rebreanu si un punct de referinta in evolutia romanului romanesc. Aparitia romanului a starnit un adevarat entuziastm in epoca, mai ales ca nimic din ce publicase Rebreanu inainte nu preconiza acest succes, asa cum observa si Eugen Lovinescu:"Nimic din ce a publicat inainte nu ne putea face sa prevedem admirabila dezvoltare a unui scriitor, care a inceput si a continuat vreo zece ani, nu numai fara stralucire, dar si fara indicatii de viitor." 
Acelasi critic considera ca "pornind de la acelasi material taranesc, "Ion" reprezinta o evolutie si fata de lirismul samanatorist sau de atitudinea poporanista si fata de eticismul ardelean, constituind o data istorica in procesul de obiectivare a literaturii noastre epice." Se poate vorbi de "momentul Rebreanu", momentul unui scriitor obiectiv, care uimeste prin puterea de a prezenta viata in complexitatea ei sociala si psihologica.
Romanul aduce o imagine noua, autentica, obiectiva asupra realitatii rurale, respingand orice intentie de idilizare, de infrumusetare a realitatii satului. Formula de roman pe care o adopta Liviu Rebreanu este moderna: ea rezulta in primul rand, din schimbarea perspectivei de investigatie romaneasca. Diferita e doar metoda, caci romanul, si in cazul lui Rebreanu, ramane in actualitatea vietii. Rebreanu insa o interpreteaza obiectiv, ca problema, fara intentii moralizatoare sau sentimentalism.
In primul rand trebuie mentionat ca "Ion" este un roman obiectiv. Din punct de vedere al continutului, faptele sunt prezentate cronologic, in cauzalitatea lor, naratiunea fiind astfel una liniara. Exista un spatiu real, acela al satului Pripas si unul imaginar, acela al trairilor interioare ale personajelor. Ca element de tehnhica literara, trebuie mentionat ca autorul unui roman obiectiv este omniscient si omniprezent, remarca evidentiata prin prezenta naratiunii la persoana a III-a sg. Modaliatatea narativa se remarca, asadar, prin absenta marcilor formale ale naratorului, de unde reiese obiectivitatea acestuia fata de evenimente si personaje. De altfel, Rebreanu declara ca "M-am sfiit intotdeauna sa scriu pentru tipar la persoana I", pentru ca aceasta ar diminua veridicitatea povestirii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ion.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!