Gramatică

Extras din referat Cum descarc?

Diftongul este grupul de sunete format dintr-o vocala si o si o semivocala alaturate si se pot pronunta intr-o silaba (iarna, haina, roua) Triftongul este grupul de sunete format dintr-o vocala si 2 semivocale alaturate, pronuntate intr-o silaba (leoaica, mi-au zis) Derivarea este procedeul intern de imbogatire a vocabularului care consta in formarea a unor cuvinte noi cu ajutorul prefixelor si a sufixelor (prefixe: ANTIcamera, NEclar; sufixe: baietANDRU, casaOAIE) amat [invatamant] eala [amtteala] iata [dulceata] ist [betnist] adjectivale: nic ator cios bil al as verbale: a ai ani i ui iza adverbiale este is mente numeral: -ime pronume -ica interjecti ica Compunerea este procedeul lexical intern de imbogatire a vocabularului care consta in unirea a 2 sau mai multe cuvinte pt formarea unui cuvant nou Compunerea: prin contopire: cuvinte intregi, existente in limba care se scriu impreuna (untdelemn, faradelege) prin alaturare: cuvinte intregi, existente si independent in limba, care se scriu legate cu cratima (Marea-Neagre, Fat-Frumos) cu elemente de compunere: cuvinte inexistente independent6 in limba + cuvinte care se gasesc independent in vorbire, scrise inpreuna [electromotor, micoproductie) prin abreviere: reuniunea a unor fragmente de cuvinte [aprozar, agrosem] schimbarea clasei gramatcale este un procedeu prin care se obtin cuvinte noi datorita simplei treceri de la o parte de vobire la alta: substantivele pot proveni: unele adj articulate cu art hot, nehot, sau dem, (frumosul, un credincius, cel harnic) unele pron articulate [Si-a zis in sinea lui (din pron reflexiv)] [Fiecare isi are eul lui (din pron pers)], [A ajuns un nimic (din prron negativ)] [e la mijloc un ceva [din pron nehotarat)] unele numerale articulate cu art hot sau nehot (A primit un 3. Treiul a fost trecut in catoalog. ) unele interjecti cu articol (Are un of. I-a ascultat oful) participiul articulat (Ranitii au fost salvati) supin (Mersul pe jos e sanatos) adjectivele pot proveni din: participii ale vb: Cartea citita mi-a placut gerunzii acordate ale vb: Se gasesc cosurile fumegande. unele pronume care insotesc substantivele acordandu-se cu ele (7 din cele 10 feluri de pron) : El insusi a fost martor (adj. Pron de intarire) Prieteni mei au plecat (adj. Pron posesiv) Fiecare copil se bucura de vacanta (adj. pron nehotarat) Acest baiat este fratele meu (adj. Pron demonstrativ) Care carte ti-a placut cel mai mult (adj. pron interogativ) Nu mi-ai spus / care elevi lipsesc (adj pron relativ) Nici un elev nu lipseste (adj pron negativ) adverbe: Mi-am luat haina si gata pronumele reflexive de persoana I si II provin din pronumele personale: El ma cheama (pron personal) Eu ma duc (pron reflexiv ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Gramatica - Varianta 4
    • Referat.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!