Genul Liric

Extras din referat Cum descarc?

descrierea naturii, in -sotita de afectiunea autorului. Termenul a fost folosit in poezia noastra pentru prima oara de V. Alecsandri. In literarura universala Goethe, Heine, Verlaine Termenul vine din pictura-insemnind un tablou realizat in creioane colorate.
Obiectivul descris este un pretext pentru trezirea unor sentimente transmise cititorului la pers. | sau |||-a. Prin motivul literar al rela-tiei om-natura se exprima trasaturile sufletesti legate de aspectul descris.
Predomina adjectivele si substantivele.
V. Alecsandri Miezul iernii Geul iernii Ion Pillat Iarna I.
H. Herdelea Zburatorul I.
H. Radulescu; G. Cosbuc; St. O. Iosif; Ion Pillat Oda Specie a genului liric in care se elogiaza personalitati, fapte eroice; veneratie si premarire fata de Divinitate. A aparut in Grecia antica caracte- rizindu-se prin forma prozaica aproape fixa.
A fost sustinuta de muzica de cor si chiar de punere in scena ~religioasa ~filosofica ~sacrala ~erotica ~eroica ~personale Are caracter solemn si de adresare.
Incepe cu o invocatie retorica.
Ton solemn, intensa vibratie lirica.
Ritm amplu si avintat.
Sentimente de preamarire si adoratie.
Concentrarea sentimentelor intr-o forma adecvata.
Exprimarea directa prin intermediul monologului. Ultima strofa contine un indemn. Oda care se cinta se numeste mars. G. Cosbuc Patria romana M. Eminescu Oda (in metru antic) N. Stanescu Oda bucuriei V. Alecsandri Oda ostasilor romani Horatiu Ode P. B. Shelley Oda vintului din apus Imnul Specie liricei cetatenesti (asemenea odei) in care se preamaresc evenimente de importanta nationala: eroi, idei, evenimente. ~religios ~national ~international ~pagin ~ebraic ~erotica ~filosofica ?Incepe cu o invocatie re- torica.
Contine indemnuri, accente afective.
Caracter retoric. Tonul mobilizator.
Evoca epoci, persoane glorioase. Meditatie solemna. V. Alecsandri Imnul lui Stefan cel Mare Un rasunet - imnul Romaniei Meditatia Poezie lirica care cuprinde reflectii filosofice asupra lumii si vietii. Se inspira din problemele mari ale filosofiei despre univers, divinitate, suflet, originea, esenta si valoarea vietii, binele, frumosul. Se cunosc si meditatii in proza. A fost cultivata in preromantism si romatism.
Se abordeaza probleme mari legate de existenta omului pe pamint.
Reprezinta o forma superioara a liricii si apare, de obicei, in eopoca de maturitate a unei literaturi.
M. Eminescu La steaua; Ce te legeni. Ion Pillat Aci sosi pe vremuri Gr. Alexandrescu Meditatii, Anul 1840 Lamartine Elegia Specie a genului liric, caracterizata prin exprimarea ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Genul Liric - Varianta 1
    • Referat.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!