Fantasticul

Extras din referat Cum descarc?

1.1Defintii si interpertari
Termenul isi are originea din latina "phantasticus" sau greaca "phantastikos" si denumeste ceea ce nu exista in realitate, ceea ce este aparent iluzoriu. Initial fantasticul a fost definit ca obiect fundamental al unor manifestari artistice, cu caracter filosofic sau cu o premisa a reprezentarilor artistice religioase, cat si a celor folclorice. In creatia populara, fantasticul apare ca masura a fortelor nestapanite ale naturii, in timp ce in creatia culta tinde sa devina unul din semnele distinctive ale acestei creatii.
De-a lungul timpului, autori celebri care au dezbatut tema fantasticului au incercat sa defineasca acest concept, dar nu au reusit in totalitate.
Fantasticul cuprinde o tema vasta si are o multime de caracteristici.
Marcel Brion, unul dintre cercetatorii fantasticului insista asupra caracterului proteic "al formelor in care nelinistea seculara a omului, haituit de spaima si de frica, a proiectat imaginile anxietatii sale incercand poate sa se elibereze astfel de ele si chiar in anumite cazuri sa le exorcizeze". Exegetul evidentiaza faptul ca fantasticul este creat de starile de neliniste a sufletului, se naste din starea de spaima si anxietate avand ca rezultat o lume imaginara, confuza pe care individul incearca sa o talmaceasca.
Despre lumea instabila pe care o creeaza fantasticul, au mai existat si alti scriitori care descriu caracterul terifiant al acestui concept. Pentru Roger Caillois fantasticul este o amenintare, o ruptura de lumea reala. Pentru el fantasticul vadeste o amenintare, o agresiune care distruge stabilitatea unei lumi normale. El afirma ca: ,,Fantasticul presupune soliditatea lumii reale, dar aceasta pentru a o devasta mai usor. El nu sperie, decat daca rupe sau discrediteaza o ordine imuabila, inflexibila, pe care nimic in niciun caz n-ar putea s-o modifice si care pare garantia insasi a ratiunii". 
Rene de Solier considera ca "arta fantastica este generata de absenta luminii, de regimul nocturn al imaginarului ceea ce declanseaza o perpetua stare de nesiguranta". 
Cercetatorul Tzvetan Todorov pune accent pe "ezitarea cititorului si a personajelor in privinta naturii fenomenului perturbator". Definit in raport cu realul si imaginarul, fantasticul ii apare lui Tzvetan Todorov drept "ezitarea cuiva care nu cunoaste legile naturale pus fata in fata cu un eveniment in aparenta supranatural". 
Din cele relatate mai sus am putea trage cateva concluzii referitoare la conceptul de fantastic:
-Se gaseste in imediata vecinatate a realului
-Reiese din starile de nesiguranta a individului si din ezitarea acestuia
-Este generat de intuneric, creeaza o stare de neliniste, de teama, de necunoscut
-Teama de necunoscut poate fi o sursa a fantasticului
Ion Biberi vede in fantastic o "categorie sufleteasca" si considera ca, ceea ce il individualizeaza este atmosfera specifica si tonalitatea: Literatura numita fantastica se diferentiaza prin atmosfera si tonalitate de celelalte creatii artistice.
In Prefata volumului Masca. Proza romaneasca domnul George Alexandrescu relateaza faptul ca fantasticul a luat nastere odata cu un element insolit, "dar indeajuns de plauzibil pentru a tulbura totul intr-o relatare de perfecta coerenta sau platitudine, ramanand totusi neexplicat." 
"Fantasticul frange vointa fundamentala a spiritului omenesc spre ordine si coerenta si nu se poate impune decat intr-un climat de rationalitate, ori omul primitiv se presupune ca se afla stapanit de alte forte si traia in mijlocul unor reprezentari pe care noi le consideram acum fantastice, dar care raportate la reperele lui laxe si ilogice nu era decat prea firesti." 
Prin urmare, fantasticul se produce acolo unde exista un conflict intre constiinta unui om care nu accepta misterul si realitatea indenegabila a acestuia din urma.
Literatura fantastica nu face apel la complicatiile psihologice desfasurate in cadrele clasice si in determinarile obisnuite ale constiintei, ci la starile limita, la profunzimile presupus ancestrale ale sufletului omenesc sau le pune pe acestea sa erupa in modul cel mai neasteptat si nelinistitor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fantasticul.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!