Fabula câinele și cățelul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Fabula este opera literara epica, inversuri sau in proza, cu o actiune extrem de simpla, redusa la o intamplare in care participa personaje luate din lumea celor necuvantatoare dar reprezentand tipologii umane pe care autorul le critica, scotand in evidenta diferite defecte. Fabula cuprinde, de obicei doua parti: intamplarea propriu-zisa si morala sau invatatura din finalul ei.

Unul din cei mai importanti fabulisti ai literaturi romane este Grigore Alexandrescu. Printre fabulele sale se numara: Boul si vitelul, Vulpea liberala, Toporul si padurea, precum si Cainele si catelul.

In opera literara Cainele si catelul, ca in orice fabula, actiunea este extrem de simpla. Ea cuprinde relatarea unui dialog intre cele trei personaje luate din lumea animalelor: un bou oarecare, dulaul de curte, Samson, si catelul Samurache. Actiunea se petrece intr-o curte in care dulaul sta de vorba cu boul. Acesta este personaj secundar si nu participa direct la intamplare.

Personajele reprezinta diferite tipologii umane pe ale caror defecte autorul le critica indirect. Astfel, dulaul de curte Samson reprezinta tipul de om plin de sine, care participa la o pozitie sociala mai inalta decat cea pe care o are. El este de asemenea tipul ipocritului, deoarece una afirma si alta crede in realitate. Astfel, el ii Impartaseste boului parerile sale despre cei sus-pusi, care se trag din neam mare, fiind nobili care, insa, ii dispretuiesc pe cei inferiori lor.

Dulaul manifesta idei de egalitate si fataie intre toate dobitoacele, asa cum se intampla in tari evilizate, condamnandu-I pe cei mari care se cred superiori celorlalti, fiind mandri si aroganti. Dulaul afirma despre sine ca este modest si ca nu este mandru deoarece toata lighioara, chiar si cea mai proasta ii spune caine sade. Cu toate ca ii condamna, insa, pe cei mai mari, doreste si el sa fie mobil. Dulaul Samson isi schimba total atitudinea in momentul in care catelul Samurache, care aude discutia, se arata incantat de ideile mobile afirmate si isi arata iubirea si apreciunea fata de superiori, adresandu-li-se cu fratii mei. Dulaul se infurie la indrazneala bietului catelus de a-l considera egalul sau si se poarta fata de acesta cu mult dispret si chiar agresiune. El ii promite catelusului o bataie pe care s-o pomeneasca adresanduise cu vorbe arogante numindu-l potaie Ca orice fabula, Cainele si catelul are in final o morala redata in ultimele versuri: Aceasta inre noi adesea o vedem, /Si numai cu cei mari egalitate avem Ca procedeu artistic de baza al fabulei se foloseste alegoria, animalele personificate reprezentand simboluri sociale.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fabula Cainele Si Catelul - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
444 cuvinte
Nr caractere:
2 421 caractere
Marime:
8.36KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!