Enigma Otiliei

Extras din referat

George Calinescu a fost ganditorul deplin al spiritualitatii romanesti iar geniul sau s-a manifestat in toate domeniile legate de arta cuvantului: istoria literaturii, critica literara, estetica, roman, poezie, teatru, publicistica.
De-a lungul vietii sale, G. Calinescu a scris o serie de lucrari, printer care se numara: o lucrare monumentala Itoria literaturii romane de la origini ana in prezent. Opera Viata lui Mihai Eminescu este o biografie literara si portret al geniului; Opera lui Mihai Eminescu este un studio systematic asupra operei eminesciene. De asemenea G. Calinescu a mai scris monografii inchinate unor scriitori romani (Ion Creanga, Vasile Alecsandri, Nicolae Filimon). Creatia literara a lui G. Calinescu include toate cele trei mari ramuri: poezia (volumele Poezii, Lauda lucrurilor), proza (romanele Cartea nuntii, Enigma Otiliei, Scrinul negru, Bietul Ioanide) si dramaturgia (Ludovic al XIX-lea). Enigma Otiliei este o mare panza rupta din viata, roman citadin incadrat in formula realismului classic, cu accente romantice si chiar moderniste.
Ca orice roman Enigma Otiliei apartine genului epic, in proza, de dimensiuni mari, cu o actiune compleca, conflicte puternice si cu o intriga complicate, la care participa numeroase personaje bine individualizate si construite in spirit modern de catre G. Calinescu. 5. Tema: Tema romanului este viata burgheziei bucurestene de la inceputul secolului al XX-lea surprinsa in cateva din aspectele ei tipice, relatiile de familie, dezumanizarea, goanna dupa bani.
6. Titlul: Titlul reliefeaza ambiguitatea si farmecul misterior al personajului central feminine.
7. Perspectiva auctoriala: Naratorul omniscient (heterodiegenic) si naratiunea la persoana a III-a definesc perspective narativa. In modernism se inscrie existenta celui de-al doilea narator homodiegenic, Felix, care, in ipostaza de martor al evenimentelor este mediatorul intre naratorul obiectiv al romanului si cititor.
Timpul este chronologic, bazat pe relatarea evenimentelor in ordinea derularii lor. Perpectiva spatiala reflecta un spatiu real, acela al caselor, strazilor, si unul imaginar inchis, prin care contureaza trairile interioare ale personajelor.
Perspective realista a romanului este configurata de precizarea timpului si a spatiului desfasurarii actiunii, realizata prin tehnica detaliului, care constituie incipitul romanului.
8. Rezumat: Romanul este alcatuit din douazeci de capitole, numerotate cu cifre romane fara titluri.
Incipitul este reprezentat de specificarea timpului si a spatiului desfasurarii actiunii, realizata prin tehnica detaliului.
Actiunea incepe in 1909 si se incheie dupa mai mult de zece ani (dintre care ultimii sunt rezumati in doar doua pagini). Primul capitol prezinta sosirea tanarului Felix Sima in casa tutorelui sau, Costache Giurgiuveanu, unchiul sau.
Cand Felix ajunge in casa unchiului sau, este intampinat putin ciudat de catre acesta. ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Enigma Otiliei - Varianta 6
    • Referat.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!