Eminescu între oglinzi paralele

Extras din referat Cum descarc?

Romantismul tarziu isi gaseste in literatura romana prin opera eminesciana expresia cea mai deplina a temelor si conceptiilor de factura romantica, Mihai Eminescu fiind poetul ce a marcat in literatura romana incheierea epocii pasoptiste, atat prin asimilarea particularitatilor folclorului romanesc, cat si prin cultivarea motivelor literare si a temelor filozofice europene. 
Matei Calinescu observa pornind de la studiul comparatist al ,,Luceafarului" si al basmului ce a stat la baza acestui poem ,,Fata in gradina de aur", ca inadaptarea eminesciana se exprima prin doua simboluri romantice cuprinzatoare: "titanul" si "geniul", a carui conditie sta sub semnul incompatibilitatii cu lumea efemerului si, implicit, a relativului. In evidentierea surselor pentru tema omniprezenta in creatia eminesciana - conditia geniului -  Marin Mincu merge mai departe de atat si identifica la originea antinomiei eminesciene relativ-absolut un complex mitic fundamental, remarcat in folclorul tuturor popoarelor, "complexul om-zeita" cu reversul sau "conflictul femeie-zeu".


Fisiere in arhiva (1):

  • Eminescu Intre Oglinzi Paralele.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!