Don Quijote

Extras din referat

Don Quijote este opera de capatai a lui Cervantes. In 1604, pe cand se afla la Valladolid, incepe sa lucreze la roman. Prima parte a acestuia apare in 1605 si constituie un eveniment literar, cunoscand un puternic succes. Continuarea romanului apare abia mai tarziu, in 1615. Don Quijote este un hidalgo sarac din La Mancha, om cu mintea ratacita din pricina lecturilor insistente profilate pe un singur tip de carti: romanele cavaleresti; intre care Amadis de Gaula ocupa un loc de cinste. Astfel influentat de lecturi, Don Quijote porneste la drum ca un adevarat cavaler, incalecand pe Rosinanta, o martoaga, alegandu-si niste arme din carton si consacrandu-si faptele alesei inimii sale, Dulcineea din Toboso, de fapt o simpla taranca nu prea frumoasa. In drumul sau se opreste mai intai la un han unde il ia pe hangiu drept castellan. Intalnind un taran ce-si batea servitorul legat de un copac, il oblige pe acesta sa-l dezlege si sa-i plateasca simbria. Intalneste apoi niste negustori carora le cere sa proclame pe Dulcineea drept cea mai frumoasa doamna din lume. Este insa grav batut si astfel trebuie sa se intoarca acasa, imbolnavidu-se. Prietenii lui stiu ca responsabile pentru dementa lui sunt cartile de aventuri, pe care hotarasc sa le arda, crutand doar doua: Dina de Montemayor si Amadis de Gaula.
Dupa insanatosire, eroul hotaraste sa plece din nou, de aceasta data luandu-si un insotitor, pe Sancho Panza, pe care il convinge sa-i fie scutier. Ia niste mori de vant drept uriasi, cu care vrea sa se bata, iar in trasura pe care o insotesc niste calugari benedictini isi inchipuie ca se afla o printesa rapita. Pornind la atac impotriva convoiului, este din nou lovit.
Unor pastori care il adapostesc le tine niste discursuri despre varsta de aur a omenirii, cand miscarile iubitoare ale sufletului se aratau cu naivitate, fara ca cineva sa caute a le pune intr-o lumina mai buna, prin ocolul mestesugit al cuvintelor. Nu exista inselaciune, minciuna si rautate, care sa se amestece cu inima deschisa si cu buna credinta. De la pastori afla Don Quijote de povestea lui Grisostomo, care isi daduse viata pentru a obtine iubirea frumoasei pastorite Marcela. Dupa ce pleaca de la pastori, cei doi sunt atacati de pazitorii unor iepe, din pricina Rosinantei, care fusese atrasa de nechezatul acestora. O turma de oi capata in ochii celor doi aspectul unei armate de dusmani, si o ataca. Ciobanii ii bat din nou. Elibereaza un convoi de condamnati in lanturi, convins ca a reparat o nedreptate. Puscariasii, in schimb, ii ataca cu pietre, iar unul ii fura magarul lui Sancho. Intalnind pe barbierul unui sat, ii iau lighenasul, pe care il cred coiful unui vrednic cavaler, coif pe care Don Quijote hotaraste sa-l poarte ca pe un trofeu de cinste. In Sierra Morena afla pe nefericitul Cardenio, nebun din pricina unei iubiri neimpartasite. Pe malul unei ape o descopera pe Dorothea, iubita lui Fernando. Dorothea ii povesteste lui Don Quijote de Lucinda, iubita rapita a lui ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Don Quijote
    • Referat.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!