Dl Goe de Ion Luca Caragiale

Extras din referat

Ca sa mai ramana repetent si anul acesta, mam'mare, mamitica si tanti Mita i-au promis tanarului Goe sa-l duca in Bucuresti de 10 mai. Cele trei dame se trezira foarte de dimineata, odata cu fiul si nepotelul lor, Goe iar acum astepta trenul accelerat, cu care se indreapta spre Bucuresti.
Trenul cu care vor calatori, va ajunge in Gra Nord la opt si Zece minute. Tanarul Goe este foarte impacient, si cu ton de comanda zice: ,,Mam'mare! De ce nu vine?
Vine acima, puisorul mamii!", raspunse cucoana si-l saruta, si ii potrivi palaria, Tanarul Goe purta un frumos costul de marinar, palarie de paie, cu insciptia ,,Le Formidable", si sub pamblica biletul de calatorie infibt de tanti Mita, deoarece ,,asa tin barbatii biletul". Pana in momentul in care a sosit trenul, intre cele trei cucoane existau discutii aprinse cu privire la modul in care sa se adreseze lui Goe: marinel, marinal, mariner... Trenul soseste in gara si cu multa bunavointa se elibereaza locuri pentru cucoane. Mam'mare isi face cruce, apoi aprinde o tigara. Tanarul Goe nu vrea sa intre-n cupeu, vrea sa sada in coridorul vagonului cu barbatii: ,,Nu! Nu e voie sa scoti capul pe fereastra!" ii spune un tanar lui Goe, si-l trase putin inapoi.
,,Ce treaba ai tu uratule?" i-a spus Goe si si-a scos dien nou capul pe fereastra. Nici n-a apuca sa-i raspunda ceva uratul, iar mititelul si-a retras capul si a strigat speriat: Mamitoo! Mam mare! Tantii! ,,Ce e? Ce e?" sar cucoanele. ,,Sa opreasca!" Striga el si mai tare, ,, Mi-a zburat palaria! Sa opreascaaaaaaa!!!"
Intre timp, conductorul intra sa vada cine s-a mai urcat de la statia anteroara: ,,Biletele domnilor!"spuse el. Cucoanele arata biletele dumealor, explicand de ce tanarul Goe nu poate face acelasi lucru: fiindca i-a zburat palaria, unde sub pamblica, era asezat biletul. ,,Dar l-a avut...Chiar eu i l-am cumparat!" zise tanti Mita.
,,Ori platiti 7 lei si 50 bani, ori va dam jos die tren la urmatoarea statie!" spuse conductorul. Se hotaresc cele trei dame si cumpara inca un bilet, dar intre timp Goe isi loveste nasul in clanta usii de la cupeu. Goe incepe sa urle, iar cucoanele sar la el ca sa-l pupe. ,,Pacat insa de palarie!...Ce-o sa faca Goe fara palarie in Bucuresti?"intreaba tanti Mita. Mamita scoate insa ceva din saculet si intreaba: ,,Cine ma pupa...?!uite...! CIOCOLATA...!!!"Mamita-l pupa pe Goe pe mamita si luand bucata de CIOCOLATA iese iar in coridor. ,,Nu mai scoate capul pe fereastra, puisorule", le spuse mam'mare. In timp ce d-l Goe isi manca ciocolata, cucoanele discutau intre ele.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dl Goe de Ion Luca Caragiale.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!