Cum să te iubești pe tine, pentru a te înțelege mai bine cu ceilalalți

Extras din referat Cum descarc?

Cartea pe care am ales-o se numeste ,,Cum sa te iubesti pe tine, pentru a te intelege mai bine cu ceilalalti", scrisa de Francois Lelord si Cristophe Andre, Editura Trei, 2003 , Bucuresti, care, dupa parerea mea, este o carte care ar trebui citita de toata lumea, deoarece prezinta cazuri reale, interesante, si care ajung foarte repede la sufletul oricui. Autorii prezinta diferite ipostaze ale vietii, bazate pe respectul de sine si cum ne influenteaza acesta modul in care traim. Atunci cand nu ne iubim, cand nu ne stimam, nu putem spune ca suntem fericiti. Ne indoim de noi insine, facem rareori alegeri bune in viata, ne simtim vulnerabili in calea obstacolelor si a dificultatilor. Aceasta carte ne permite sa ne cunoastem mai bine, sa facem un bilant personal conceptiei despre noi, a imaginii noastre, a iubirii pe care ne-o purtam. Ea ne ofera si recomandari, solutii, pentru a intelege cum se cladeste, inca din copilarie, stima de sine, cum se dezvolta in adolescenta, si cum ne influenteaza ea viata sentimentala, profesia, relatiile cu ceilalti. Cei doi autori, Cristophe Andre si Franois Lelord, psihiatrii si psihoterapeuti, propun solutii terapeutice si practice pentru a ne ajuta sa traim intr-o buna armonie cu noi insine si cu ceilalti. In cele din urma, m-am oprit asupra capitolului al saptelea, intitulat ,,Stima de sine sau imaginea de sine? Sunteti prizonierul aparentelor? ", deoarece mi-a atras atentia, datorita faptului ca el prezinta cum influenteaza frumusetea respectul si stima pe care ne-o purtam noi insine, dar si noi intre noi, cum percepem viata si mediul inconjurator. Acest capitol debuteaza cu un citat din Charles Gaunod, ,,Air des bjoux" : ,,A, rad ca ma vad atat de frumoasa in aceasta oglinda ", citat care, dupa parerea mea, are un subinteles ascuns, oglinda fiind de fapt ochii anumitor persoane, care ne vad mereu frumosi, ne vad detinand o frumusete superioara de cea care, intradevar ne caracterizeaza.
Sunt persoane care poate vad in noi frumusetea absoluta, aceste persoane avand pentru noi un respect deplin si stima pentru ceea ce noi suntem si pentru ceea ce facem. De aceea, cand suntem inconjurati de persoanele care tin la noi, ne iubesc si ne respecta, ne simtim mai siguri pe noi si avem impresia ca nimic nu ne poate sta in cale. Cand suntem inclusi intr-un cadru plin de optimism, de dragoste si respect, ne lasam molipsiti, poate fara sa vrem, de aceste stari si sentimente.
De ce se indoiesc fetele de ele-insele
Un prim punct asupra caruia se opresc autorii acestei carti este de ce se indoiesc fetele de ele insele. Astfel, cercetatorii straini arata ca, inca din copilarie, fetele au mai putina stima de sine decat baietii, acestia din urma avand tendinta de a-si supraestima calitatile, in timp ce fetele si le subestimeaza. Acest lucru il explica autorii prin faptul ca baietii sunt obisnuiti sa-si asume mai multe riscuri fizice si sociale, in timp ce fetele se arata preocupate de relatii, de respect si de reguli. Un alt factor poate fi mediul social, incepand cu mediul familial si terminand cu cel scolar. Inca de mici, parintii ii incurajeaza mai mult pe baieti sa-si apere interesele si sa-si afirme personalitatea, in timp ce pe fete, le invata sa fie mai supuse, mai timide, mai calme si mai docile, lucru care scade stima de sine pe care acestea si-o vor forma. Autorii sustin faptul ca in ultimii ani, rezultatele cercetarilor asupra stimei de sine indica o evolutie, datorata faptului ca femeile au inceput sa aibe slujbe cu responsabilitati mai mari, disparand astfel, incet-incet, prapastia dintre sexe. Sociologii prezic o accentuare a cresterii respectului femeilor, bazata pe faptul ca forta fizica este din ce in ce mai putin cautata, lucru care duce la perimarea arhetipurilor masculine. Pana acum am prezentat doar parerea autorilor in acest sens, dar eu cred ca, in orice timpuri am trai, fetele se vor indoi de ele, din cauza faptului ca barbatii nu stiu sa le aprecieze pentru ceea ce sunt si nu sunt in stare sa recunoasca faptul ca femeile sunt la fel de potrivite ca si ei la orice loc de munca si ca nu este nici o diferenta intre ceea ce stie si poate sa faca un barbat si ceea ce poate sa faca o femeie, amandoi avand aceleasi drepturi si aceleasi obligatii.
Corpul ideal al femeilor
Multe femei sunt obsedate de corpul lor, acesta fiind ,,cel mai mare dusman al lor", lucru care ne aminteste de ceea ce spunea ducesa Windsor: ,,Nu veti putea fi niciodata prea bogate sau prea suple", altfel spus, putine femei sunt multumite pe deplin de corpul lor, mai ales de talia lor. Aceasta obsesie este bazata pe omniprezenta modelelor feminine, care au un fizic perfect, magistral organizate de industria modei si a publicitatii, din primele zile de primavara, aparand in reviste retete de slabit, pentru a putea fi mai suple. S-a dovedit ca persoanele care au o stima de sine scazuta au tendinta de a rontai mereu sau de a manca in exces, indoiala de sine ducand astfel la bulimie. Pe de alta parte, mai sunt si femeile care nu ajung la bulimie, ci o iau in directia opusa, spre anorexie. In zilele noastre, 60% din adolescente se considera prea grase si doar 20% sunt multumite de corpul lor, la 14 ani, o treime urmand deja un regim alimentar. La aceasta varsta, mai precis, intre 14 si 23 de ani, stima de sine creste la baieti, dar descreste la fete, declinul incepand de la varsta de 8 ani, varsta la care stima baietilor ramane stationara. Intreband o femeie care este greutatea ideala, aceasta va spune mereu o greutate mai mica decat cea proprie, in timp ce barbatii indica mereu valori apropiate de cea pe care o detin.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cum sa te iubesti pe tine, pentru a te intelege mai bine cu ceilalalti.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Andre, C., Lelord, F., Cum sa ne exprimam emotiile si sentimentele, Editura Trei, Bucuresti, 2003
Matthews, G., Deary, I., Whiteman, M., Psihologia personalitatii. Trasaturi, cauze, consecinte, Editura Polirom, Iasi, 2005
Codoban Aurel., Amurgul iubirii. De la iubirea pasiune la comunicarea personala. Editia a III-a, Editura Idea Design&Print, Cluj, 2010
Cristea S. Fundamentele pedagogiei. Editura Polirom, Iasi: 2010.
Cucos C. Pedagogie. Editra Polirom, Iasi, 2006


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!