Basmul

Extras din referat Cum descarc?

Basmul popular este una din speciile reprezentative ale folclorului romanesc si este o opera narativa, epica, de mare intindere in care intamplarile reale se imbina cu cele fantastice fiind savarsite de personaje cu puteri supranaturale care reprezinta fortele Binelui si ale Raului din a caror confruntare ies intotdeauna invingatoare cele dintai.
Aceste trasaturi pot fi observate si in creatia Aleodor Imparat.
Astfel intamplarile s-au petrecut candva, demult: A fost odata ca niciodata. Urmand schema traditionala a basmului, Aleodor Imparat presupune o formula initiala care situeaza intamplarile intr-un timp nedeterminat. De asemenea, formula finala Iara eu incalecai pe-o sa si v-o spusei dumneavoastra asa are rolul de a-l aduce pe cititor in lumea reala.
In expozitie autorul anonim ne dezaluie tristetea unui imparat care ajunsese la batranete si nu avea un urmas. Dar intr-o buna zi norocul i-a suras si dorinta i s-a indeplinit: a capatat un drag de copilas. L-a numit Aleodor, iar la botezul sau a participat Rasarit si Apus, Miazazi si Miazanoapte. Spatiul nu este precizat, el fiind imaginar: actiunea se petrece pe taramul acesta si pe taramul celalalt-un tinut fabulos, plin de mister. Ca in orice basm intamplarile reale se imbina cu cele fantastice. Reale pot fi existenta imparatului si dorinta acestuia de a avea un fiu. Intamplarile fantastice domina insa. Se poate observamotivul cresterii exagerate: baiatul crestea si se facea mai istet si mai iscusit.
Aflat pe patul mortii imparatul isi sfatuieste fiul sa nu calce pe mosia lui Jumatate-de-om-calare-pe-Jumatate-de-iepure-schiop deoarece va fi pedepsit. Acesta reprezinta fortele Raului.
Intriga consta in incalcarea acestei promisiuni de catre Aleodor, care aflat la vanatoare paseste din greseala pe mosia Pocitaniei. Aceasta ii cere in schimbul vietii sa i-o aduca pe fata lui Verdes-Imparat Acceptand provocarea, Aleodor uimeste prin curajul sau chiar pe Pocitanie.
In desfasurarea actiunii sunt prezentate si alte trasaturi specifice basmului cum ar fi motivul calatoriei si motivul probelor initiatice.
Personaj cu puteri supranaturale, Aleodor intalneste in drumul sau spre curtea lui Verdes-Imparat trei vietuitoare carora le intelege glasul si le cruta viata. Taunele, corbul si stiuca sunt personaje auxiliare tipice basmului. Acestea ii ofera in schimb trei obiecte magice-un pufulet, o penita si un solzisor-care il vor ajuta pe erou sa-si duca misiunea la bun sfarsit.
Fiind un basm, se observa frecventa unei cifre magice: cifra trei. Pentru a dobandi fata de imparat, Aleodor este nevoit sa treaca de trei incercari: trebuie sa se ascunda, iar daca printesa il va gasi si se va taia capul, in caz contrar va pleca cu fata de imparat.
Personaj de basm inzestrat cu puteri supranaturale, Aleodor are capacitatea de a se metamorfoza in cosac, lindina si pui de corb cu ajutorul noilor sai prieteni.
In final, Aleodor castiga fata cu care se intoarce la Jumatate-de ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Basmul - Varianta 9
    • Referat.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!