Baltagul

Extras din referat Cum descarc?

Creator al romanului mitic si al romanului istoric, Mihai Sadoveanu a daruit literaturii romane o opera vasta, alcatuita din povestiri, nuvele si romane, dintre care numeroase sunt capodopere.
Activitatea sa literara acopera o jumatate de secol de la debutul cu patru volume in 1904: Povestiri, Dureri inabusite, Crasma Mos Precu, Soimii, ceea ce il determina pe Nicolae Iorga sa numeasca anul 1952 cand publica << Nicoara Potcoava >>.
Opera literala << Baltagul >> a aparut in anul 1930 si a fost scris in numai saptespre zece zile. Romanul este considerat o capodopera aprozei romanesti indeosebi pentru concizia, dinamismul si armonia compozitiei.
Romanul este opera literara epica, in proza, de dimensiuni ample, cu o actiune complexa , desfasurata pe mai multe plane narative cu numeroase personaje, actiunea avand loc intr-in spatiu variat si intr-un tip indelungat, conturandu-se o imagine ampla asupra vietii .
Tema romanului << Baltagul >> consta in cautarea si aflarea adevarului despre moartea lui Nechifor Lipan.
Titlul este reprezentat simbolic de baltag-arma purtata de ciobani avand doua taisuri care pot simboliza binele si raul, acesta fiind arma crimei dar si arma adevarului .
Romanul << Baltagul >> este o opera epica deoarece autorul isi exprima in mod indirect ideile gandurile si sentimentele prin intermediul actiunii si al personajelor.
Actiunea se desfasoara dupa toate momentele subiectului , roamnul avand saptesprezece capitole.
Expozitia debuteaza prin prezentarea eroinei principale, Victoria Lipan, din satul Magura Tarcaului la inceputul secolului XX, care isi amintea povestea auzita de Nechifor Lipan de la un baci batran si spusa de el la nunti si cumetrii. Aceasta se gandea la sotul ei care plecase la Dorna dupa oi si nu se mai intoarse. Vazandu-se singura, doar cu fata sa Minodora, Victoria cauta sfat la parintele Danila, apoi merge la baba Maranda - vrajitoarea satului- fara sa gaseasca insa raspunsurile si alinarea pe care o cauta. Temerile acesteia sunt confirmate si de premonitii negre si de un vis in care il vede pe Nechifor trecand o apa neagra cu spatele.Ea trimite prin parintele Danila o scrisoare celuilalt copil ai ei, Gheorghita, pentru a se intoarce, iar catre sarbatorile de iarna acesta ajunge acasa.Dupa Boboteaza merge la manastirea Bistrita unde se inchina la icoana Sfintei Ana, iar apoi merge pentru a depune o plangere pentru disparitia sotului. Dar, neavand incredere in autoritati, decide sa il trimita pe Gheorghita in cautarea tatalui sau, insa mai apoi hotaraste ca Gheorghita nu are experienta necesara pentru a merge singur asa ca decide ca vor merge impreuna .Asa ca ii comanda fiului ei un baltag pe care il sfinteste preotul si o trimite pe Minodora la manastire.


Fisiere in arhiva (1):

  • Baltagul.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!