Argumentare Baltagul de M Sadoveanu, roman

Extras din referat

In creatia sa literara Sadoveanu a abordat o diversitate de specii literare- schita, povestirea si in mod deosebit romanul.
Ca specie literara, romanul este o opera epica in proza, de mare intindere, cu o actiune complexa si complicata care se desfasoara pe mai multe planuri narative, cu conflicte puternice si cu numeroase personaje, oferind o imagine ampla si profunda a vietii.
Alaturi de Fratii Jderi, Nicoara Potcoava, Neamul Soimarestilor, Zodia Cancerului sau Vremea ducai Voda un loc aparte in creatia sadoveniana il ocupa Baltagul. Opera se incadreaza in specia literara roman desi are o intindere mai mica decat alte opere de aceeasi natura din creatia lui Sadoveanu.
Baltagul este o opera epica deoarece autorul isi exprima in mod indirect propriile sentimente de admiratie fata de insusirile alese ale eroinei prin intermediul actiunii. Autorul relateaza o serie de intamplari si isi pune eroina intr-o relatie stransa cu toate celelalte personaje.
Sadoveanu se detaseaza de subiect si nareaza obiectiv intamplarile care se petrec intr-un anumit timp si spatiu. Astfel actiune operei cunoaste o mare mobilitate in timp si spatiu. Ea se desfasoara incepand de toamna cand Nechifor Lipan pleaca la Dorna dupa oi, pana primavara cand Vitoria ii descopera trupul neisufletit. Perimetrul actiunii este si el vast si se intinde de la Magura Tarcaului, la zona Dornelor si a Bistritei si coboara la campie in Baltile Jijiei la Cristesti.
Modul de expunere predominant este naratiune care se imbina cu descrierea, dialogul si monologul interior. Imbinand aceste moduri de expunere autorul reuseste sa puna in lumina insusirile personajelor, zbuciumul lor sufletesc si relatiile dintre ele.
Baltagul are o actiune complexa si mai complicata decat a schitei sau a nuvelei. Actiunea se intinde pe parcursul a 16 capitole in care autorul relateaza actiunile Vitoriei in cautarea si cunoasterea adevarului in legatura cu sotul ei plecat de mult timp de acasa. Vitoria este convinsa ca Nechifor a disparut si dupa ce intreprinde o serie de investigatii se pregateste sa plece impreuna cu Gheorghita in cautarea lui Lipan. Drumul este anevoios, dar printr-o darzenie deosebita, printr-o inteligenta si o abilitate extraordinare eroina ia totul pe cont propriu si, in final, reuseste sa descopere adevarul si sa pedepseasca de dusmani.
Actiunea operei este literare ste lineara, dar exista mai multe planuri narative. Astfel exista un plan narativ retrospectiv, in trecut, in care Vitoria rememoreaza amintiri legate de viata ei impreuna cu Nechifor Lipan. Alte planuri narative vorbesc despre prezenta oilor si a ciobanilor in Lunca Jijiei, despre intalnirile Vitoriei cu preotul Danila si cu baba Maranda, despre drumul Vitoriei la manastirea Bistrita si la Piatra Neamt, despre pregatirile ei pentru drumul lung pe care il va face si in sfarsit cautarile infrigurate, stabilirea adevarului si pedepsirea faptasilor.
Baltagul are un numar impresionant de ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Argumentare Baltagul De M Sadoveanu Roman
    • Referat.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!