Alexandru Macedonski

Previzualizare referat:

Extras din referat:

S-a nascut pe data de 14. 03. 1854 la Bucuresti, face scoala primara la Craiova, unde urmeaza si primele patru clase de liceu. Isi complecteaza studiile in strainatate dar fiind bolnavicios calatoreste mult in Franta pentru tretamente. Duce o viata de boem.

In 26 noiembrie 1870 debuteaza cu poezia Dorinta poetului in publicatia lui George Baritiu numita Telegraful roman. In 1872 publica primul volum de poezii numit Prima Verba in care se defineste ca un continuitor al poetilor pasoptisti, dar acest volum trece neobservat.

In 1873 editeaza ziarul Oltul iar in 1880 apare revista satirica Tarara precum si revista Literatorul. Aceasta revista va avea un rol important in afirmarea unei tendinte inovatoare in literatura romana.

Aici Macedonski isi sustine campaniile impotriva junimismului der si de afirmare o unui limbaj poetic nou.

In anul 1880 Macedonski publica articolul Despre logica poeziei iar in anul 1881 publica volumul Poezii. In anul 1883 macedonski scrie celebra epigrama impotriva lui Eminescu atunci cind acesta este foarte bolnav. Aceasta epigrama determina intoarcerea lui ca poet in umbra si este obligat sa plece din tare la Paris.

In 1885 revine in tara si colaboreaza la revista literara condusa de Stoenescu si care este o continuare a revistei Literetorul. Intre anii 1890-19-892 Literatorul reapare, iar in anul 1892 sa publice articolul Poezia viitorului primul manifest literar simbolist in literatura romana.

In anul 1895 apare volumul de poezii Excelsior si publica in Literatorul articolul Despre teorie. In 1912 publica volumul Flori sacre, urmata ca in 1916 sa publica romanul poematic talasa. In anul 1927 se publica postum volumul Poema rondelelor ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Alexandru Macedonski
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
264 cuvinte
Nr caractere:
1 616 caractere
Marime:
7.45KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!