Aleodor Împărat basm popular

Extras din referat Cum descarc?

Aleodor imparat este un basm prelucrat de Petre Ispirescu si inclus in volumul, Legendele sau basmele romanilor (I, II aparut intre anii 1872-1822). Este un basm popular; apartinand literaturii populare, are ca trasaturi: caracterul oral (a fost transmis prin viu grai), caracterul colectiv (au contribuit mai multe persoane la crearea lui), anonim (nu se cunoaste autorul), caracter expresiv (apar expresii populare). Basmul este o naratiune in proza, in care se povestesc intamplari cu personaje imaginare, simbolice, reprezentand binele si raul, intr-o lupta permanenta pentru triumful binelui si al dreptatii.
Un imparat ajunse la batranete si nu avea copii. Era foarte suparat dar, intr-un tarziu, Dumnezeu ii da un copilas, botezat Aleodor (pe care il boteza in prezenta unor oameni alesi, care au venit din cele patru colturi ale lumii). Pe zi ce trecea baiatul se facea mai frumos, mai istet si mai priceput.
Fiind aproape de moarte, imparatul ii da ultimul sfat: sa nu calce pe mosia lui Jumatate-de-om-calare-pe-jumatate-de-iepure-schiop, pentru ca nu va scapa nepedepsit. (expozitiunea). Dupa moartea imparatului, Aleodor a stapanit cu multa intelepciune tara, dar intr-o zi, a calcat pe pamanturile pocitaniei, iar aceasta i-a cerut in schimbul vietii pe fata lui Verde imparat. (intriga). Mergand spre imparatia acestuia, Aleodor zareste o stiuca pe malul unei ape (voia sa o manance). Ea il ruga sa o lase in pace si atunci cand va avea nevoie de ajutor, aceasta il va ajuta. O lasa in pace, iar ea ii dadu un solzisor fermecat. Mai merse putin si vazu un corb cu aripa rupta, pe care voia sa il vaneze. Corbul il ruga sa nu il vaneze si sa ii lege aripa. Aleodor asa facu si a primit o penita din aripa corbului. A mai mers putin si era cat pe ce sa calce un taune. Il ruga sa ii crute viata si cand va avea nevoie de el il va ajuta. Taunele i-a dat un pufulet, din aripa sa.
Ajungand la curtea lui Verde Imparat, el asteapta doua zile, iar in a treia zi este infatisat in fata imparatului, care ii spune ca trebuie sa treaca trei probe la rand si daca fata il gaseste, i se taie capul. Aleodor se ascunse cu ajutorul noilor sai prieteni, dar fata l-a gasit in primele doua zile. Transformandu-se intr-o lindina, in ceea de-a treia zi, fata nu l-a mai gasit si s-a lasat invinsa. (desfasurarea actiunii). Baiatul o duce pe aceasta la pocitania pamantului, dar fata il respinge si de ciuda pocitania plesneste. (punctul culminant). Aleodor isi intinse imparatia si peste mosia lui Jumatate-de-om-calare-pe-jumatate-de-iepure-schiop, se casatori cu fata lui Verde, iar el stapani pana la adanci batraneti, spre bucuria oamenilor. (Deznodamantul). Aleodor este un personaj principal, deoarece apare in toate momentele subiectului.
Este caracterizat direct de autor, dar si indirect prin faptele, gandurile, ideile si sentimentele sale, relatia cu ceilalti.
Este istet, deoarece conducea tara ca un om matur.
Are calitatile unui fat-frumos, mult e nuruliu si dragalas nu e prost ca ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Aleodor Imparat Basm Popular - Varianta 2
    • Referat.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!