Zona Muntiilor Orastiei Si Poporul Dac

Extras din referat Cum descarc?

Zona Muntiilor Orastiei a reprezentat, in perioada dintre secolul I i. Hr. si sec I d. Hr., centrul politic, economic, militar si spiritual al Daciei, cunoscand cea mai avansata si infloritoare forma a civilizatiei dacice.
Aceasta regiune a fost favorizata datorita prezentei aici a bogatelor zacaminte de fier, dar si a muntelui sacru al dacilor, Cogaionon (identificat, astazi, cu muntele Sarmizegetusei). 2. Cadru geografic. Resurse Denumirea geografica a muntiilor este aceea de Muntii Sureanu; acesti munti au mai multe varfuri de 1900-2000 m.
(Numele de Muntii Orastiei este folosit de istorici si arheologi). Pe langa fier, muntii nu puteau furniza locuitoriilor hrana necesara si nici piatra pentru constructii (pentru ca cea care se gasea era prea sfaramicioasa). De aceea hrana era adusa din asigurata de valea fertila a Muresului, iar blocurile de piatra era aduse de la distante de mai multe zeci de km (calcarul de langa localitatea actuala, Calan, iar andezitul de langa Simeria). 3. Vestiigiile dacice Pe langa aceste vestigii importante, in intreaga zona au fost descoperite numeroase turnuri de aparare, locuinte izolate, ateliere, etc.
Cetatea se afla pe dealul Cetatuie, in punctul in care valea Gradistei (Orasului) se ingusteaza brusc.
La inceput, cetatea era aparata doar de un val de pamant, avand o lungime de aproximativ 340 m.
Apoi au fost construite 4 turnuri de dimensiuni medii de 12 X 12 m, cu ziduri executate in tehnica murus dacicus. Trei dintre aceste turnuri au fost unite printr-un zid (tot murus dacicus). Acest zid este intarit prin 7 contraforti, care aveau si rolul de a sustine o platforma de lupta.
La aceste turnuri se adauga alte trei turnuri, aflate la est, respectiv la nord de cetate, in-afara valului de pamant.
Apararea mai era asigurata si de o dubla palisada de lemn, in interiorul cetatii.
6. Murus dacicus Murus dacicus este denumirea latina a tehnicii dacilor de constructie a zidurilor. Blocurile de calcar erau asezate unul langa altul, perfect lipite, in 2 siruri paralele. Spatiul dintre cele doua siruri se umplea cu sfaramaturi de piatra si pamant bine batut.
Deoarece aceasta umplutura exercita presiuni asupra peretilor, in blocuri se sapau jgeaburi, mai inguste spre interior si mai largi spre exterior, in care se fixau capetele unor barne de lemn, care astfel sustineau zidul.
Pe platoul superior, nivelat de catre daci, in interiorul cetatii, au fost constuite 2 turnuri-locuinta. Acestea, fiind singurele locuinte dacice realizate din piatra, reprezinta probabil resedintele regilor daci.
Aceste constructii aveau 2 etaje, parterul fiind realizat in tehnica murus dacicus, iar etajul, din caramida. Accesul la etaj era asigurat de o scara interioara, iar la turnul locuinta nr. 1 s-au descoperit si urmele unei scari exterioare.
Acoperisul era realizat din tigle masive.
La Costesti au fost descoperite 4 sanctuare, constand din aliniamente de tamburi de piatra. Unul singur este ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Zona Muntiilor Orastiei Si Poporul Dac
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!