Zeii și miturile

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Culturile arhaice ale Orientului Mijiociu si Mediteranei au dat nastere unui numar mare de zei, ritualuri si concepte religioase. In mod paradoxal insa, evreii - un popor fara insemnatate politica - au construit un sistem de idei religioase cu impact exceptional.

Religia este mai veche decat istoria. Oamenii din Neandertal ingropau mortii, practicand un fel de ceremonie religioasa, iar dupa disparitia lor, primii oameni moderni procedau la fel. Se crede ca splendidele picturi preistorice ce decoreaza pesterile din Altamira si Lascaux ar avea unele legaturi magice si religioase cu vanatoarea. Exista, de asemenea, o dovada puternica a unui cult al unei zeite-mama in secolele dinaintea aparitiei primelor civilizatii.

In primele civilizatii de acest gen, si anume Sumer, orasele au devenit probabil centre ceremoniale in jurul anului 5000 i. e. n., transformandu-se abia mai tarziu in comunitati prospere. Prima mare epopee religioasa, Ghilgames, a fost compusa in anul 2000 (i. e. n.), insa trebuie sa fie mult mai veche.

In esenta o poveste, Gilgames reprezinta una dintre preocuparile majore ale religiei, incercarea zadarnica a eroului de a invinge moartea. Unul dintre basmele legate de aceasta vorbeste despre o mare inundatie care nimiceste toate fiintele, cu exceptia unui grup de oameni refugiati pe o arca; asemanarea izbitoare cu povestea lui Noe din Biblie sugereaza influenta puternica a conceptelor sumeriene asupra religiei ebraice si asupra altor religii.

Religia sumeriana era bazata pe nevoia muritorilor de a impaca puternicii zei si zeite prin aducerea de ofrande generoase. Atitudinea de spaima a credinciosilor era probabil legata de campiile si terenurile deschise, expuse la dezastre, cum ar fi inundatiile si invaziile din afara; casta preotilor, care a monopolizat mijloacele de educatie pentru mult timp, aproape ca incuraja supunerea timida catre divinitati, in numele carora isi indeplinea serviciile.

La inceput, fiecare oras avea propria zeitate; mai tarziu, unele zeitati care au devenit mai populare au fost grupate intr-un panteon (familie sau monarhie a zeilor), constituind astfel credinta unei intregi regiuni.

La fel de tipic era si modul in care panteonul se dezvolta, facand fata aparitiei noilor culte sau chiar a unor realitati politice. Un exemplu celebru a fost promovarea lui Marduk, zeul orasului Babilon, in fruntea panteonului in perioada in care Babilonul insusi a devenit puterea dominanta in Mesopotamia.

Schimbari asemanatoare au avut loc in vechiul Egipt, al carui sistem religios complex exista de peste 3000 de ani. Cei 2000 de zei ai acestei religii au luat formele tuturor creaturilor cunoscute - om, animal, sau erau prevazuti cu capete de animale si corpuri umane - inclusiv Anubis cu cap de sacal, pisica Bastet, Thoth cu cap de ibis, precum si altii sub infatisarea unor vaci, insecte si chiar hipopotami.

Ca in Sumer, casta preotilor era foarte puternica, insa suprematia faraonului era mai presus de ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Zeii si miturile.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 046 cuvinte
Nr caractere:
11 248 caractere
Marime:
14.06KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
zei, mituri
Predat:
la gimnaziu
Sus!