Zeii Nordici

Extras din referat Cum descarc?

Baldr - cel mai intelept si nobil dintre zeii din Asgard. Traia in zona Breidablik a raiului unde nici un rau nu-l putea atinge. Mama sa, Frigg a incercat sa-l apere de primejdii punand toate plantele, creaturile, elementele si metalele sa jure ca nu ii vor face rau niciodata. Singurul lucru care ii putea face rau era Vascul care scapase de juramant fiind prea tanar pentru a putea jura. Baldr a fost ucis din greseala de fratele sau, Hod, zeul orb care a aruncat o bucata de vasc spre el. Moartea sa marcheaza inceputul sfarsitului lumii. Bragi - este zeul poeziei. Era admirat pentru inspiratia si oratoria de care dadea dovada. Era intelept si avea darul vorbirii. Bragi era de numit si batranul poet sau "cel cu barba lunga". Termenul de "painea lui Bragi" echivala cu poezia.
Eir - zeita medicinii, colecta plante medicinale pe care le folosea pentru a vindeca boli si rani. Eir este cunoscuta ca vestitor al lui Mengloth.
Forseti - zeul justitiei, fiul lui Baldr si al Nannei. Aducea reconcilierea intre dusmani, intre zei si muritori. 
Frey - zeul fertilitatii. Avea control asupra ploii si soarelui deci aducea fertilitate pamantului. Era denumit si "Lordul Recoltei". Cei care il invocau cereau pace si o recolta buna.
Freyja - cea mai frumoasa din zeitele din Asgard, cunoscuta si ca mireasa lui Vanir este zeita fertilitatii, oferind prosperitate comunitatii si casatoriilor. Freyja este considerata mireasa eroilor cazuti la datorie. Este conducatoarea sufletelor si a vrajitoarelor.
Frigg - este zeita mama in mitologia nordica si zeitatea centrala in Asgard. Este sotia lui Odin avand astfel si titulatura de "Regina Cerurilor". Frigg este "zeita plangatoare" pentru ca a suferit foarte mult la pierderea fiului ei, Baldr. Se considera ca aceasta zeita ajuta femeile ce erau in travaliu. Este asociata cu nasterea si numirea copiilor.
Fulla - zeita este mana dreapta si vestitorul lui Frigga. Datorita parului sau lung si a coroanei sale era considerata a fi zeita a fertilitatii. Gefjon - femeile ce mor fara a se fi maritat ajung sa fie servitoarele zeitei Gefjon. Gefjon este o zeita a marii si a fertilitatii. Se spune ca si-ar fi transformat cei patru fii in boi si ca i-ar fi inhamat la un plug imens.Gna - aceasta zeita era solul zeitei Frigg. Traversa distante uriase pentru a transmite mesaje.
Heimdall - este cunoscut ca paznicul zeitatilor. Era numit zeul luminos datorita frumusetii si bunatatii sale. Dintii sai erau toti din aur, de aceea cel de-al doilea nume al sau, Gullintani, insemna "cel cu dintii de aur". Datoria sa era de a proteja Asgard de giganti. Se spunea despre el ca nu dormea.
Hlin - zeita consolarii, ii ajuta pe cei care erau in doliu, asculta rugaciunile muritorilor si le transmitea zeitei Figg sfatuind-o cum sa le raspunda si sa le castige increderea. Hlin este si protectoare, este trimisa ca emisar barbatilor in primejdie.
Hoenir - numit si "zeul luminos" era printre cei mai timizi zei. Era descris ca fiind un tanar inalt si frumos si oarecum distant. Tacerea lui, care la ii putea fi daunatoare, putea fi si un semn de putere si intelepciune. Hoenir a fost cel care a impartit inteligenta la inceputul vremurilor.
Idun - aceasta zeita era paznicul merelor aurii ale tineretii. Zeii mancau aceste


Fisiere in arhiva (1):

  • Zeii Nordici.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!