Vladislav I Vlaicu Vodă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Inceputurile carmuirii. Dupa Nicolae Alexandru este ales domn fiul sau, Vladislav, caruia poporul si chiar unii straini ii spuneau Vlaicu, forma romaneasca raspandita de ambele laturi ale Carpatilor (Aurel Vlaicu). Inceputul domniei il cunoastem: 16 noiembrie 1364, data mortii lui Nicolae Alexandru.

Nu cunoastem insa tot atat de precis sfarsitul ei. Ultimul document in care Vlaicu este aratat in viata poarta data: 6 iulie 1374. Pe de alta parte, in 1377 se pare ca domnea fratele sau, Radu I. Prin urmare intre aceste doua date ar cadea sfarsitul domniei. Unii istorici il aseaza in 1374, altii in 1375, altii chiar in 1377, fara insa ca sa poata aduce vreo dovada peremptorie in sprijinul parerilor lor; si mai putin intemeiata este data circa 1380 care se gaseste in alte lucrari.

Evolutia raporturilor cu Transilvania si Ungaria. Nicolae Alexandru isi ispravise domnia in raporturi incordate cu coroana ungara. Vladislav continua politica tatalui sau, ceea ce determina pe Ludovic, regele Ungariei sa-i declare razboi. In proclamatia pe care o da acesta, la 5 ianuarie 1365, se spune ca Vladislav, imitand obiceiurile rele ale parintelui sau, a luat titlul de domn, fara sa ne recunoasca de stapan natural adica de suzeran. In consecinta toti nobilii care datoresc serviciu militar sa se adune la Timisoara, cu caii si armele lor, spre a porni impotriva voievodului rebel. Vlaicu era aliat cu cumnatul sau, Sracimir, care stapanea Bulgaria apuseana, avand capitala la Vidin. Razboiul declarat impotriva voievodului muntean trebuia deci sa cuprinda si pe ruda acestuia de pe malul drept al Dunarii. Atacul principal al armatei ungare s-a si dat impotriva lui Sracimir care, dupa cateva lupte, a fost invins si luat prizonier impreuna cu sotia sa. Ludovic anexeaza Bulgaria apuseana si o preface, unind-o cu partea timisana a Banatului de Severin, intr-un Banat al Bulgariei, pe care-l da lui Dionisie, voievodul Transilvaniei. Se pare ca regele Ungariei s-a multumit cu acest succes - e adevarat important si n-a continuat ostilitatile cu Vladislav. In 1366, relatiile se restabilisera. Domnul muntean primise de la Ludovic Amlasul, un tinut spre sud-vest de Sibiu, Severinul si Fagarasul, recunoscandu-l, in schimb, pentru aceste posesiuni, ca suzeran. La 10 octombrie 1366 are loc in regiunea Amlasului o delimitare a satelor Acilau, Tilisca, Sacel si Orlat de teritoriul de sub voievodatul domnului Vladislav voievodul nostru transalpin. Iar in privilegiul de comert acordat brasovenilor, la 20 ianuarie 1368, Vladislav are, in pecetea documentului, titlul Ladizlau [s Dei gracia vaivode tr] ansalpinus, ba [nus de Zeurinio, d] ux de Fogrus. Relatiile cu ungurii continua a fi bune in urmatorii doi ani.

Primele ciocniri cu turcii. In 1368 - dupa alti cercetatori in 1367-Vladislav respinge, impreuna cu armata lui Ludovic, atacul indreptat de Ioan Alexandru, stapanitorul Bulgariei rasaritene, si de aliatii sai turcii, impotriva banatului Bulgariei. E prima ciocnire pe ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Vladislav I Vlaicu Voda
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 703 cuvinte
Nr caractere:
12 148 caractere
Marime:
14.10KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!