Vladimir Ilici Ulianov Lenin

Extras din referat Cum descarc?

Despre Lenin s-au scris de-a lungul timpului mii si mii de tomuri, in care conducatorul revolutiei proletare si fondatorul primului stat socialist din lume a fost elogiat, adulat, zeificat. Numele lui a fost dat celor mai importante regiuni, orase, bulevarde si strazi, edificii, premii de stat, institutii si intreprinderi din toate republicile URSS si din celelalte tari ale lagarului socialist. in Moscova intalneai la tot pasul placi de marmura cu inscriptia "Aici Lenin a rostit o cuvantare la ", "Aici Lenin s-a intalnit cu "etc iar statuile imense ale conducatorului mic de stat si peltic erau nelipsite din piete, din fata intreprinderilor si a institutiilor centrale. in toate orasele Republicii Populare Romane a anilor '50, strada principala se numea Lenin, si nu Eminescu. Tabloul lui era nelipsit din institutii si intreprinderi, iar, cum intrai in clasa, de pe peretele din fata usii, iti trezea un sentiment de vinovatie porunca leninista "invatati, invatati, invatati". Mai mult, prin imbalsamarea si expunerea trupului lui Lenin in mausoleul din Piata Rosie s-a incercat a se realiza sacralizarea lui in varianta comunista: poporul rus avea nevoie de moaste proletare, care sa le inlocuiasca pe cele ale sfintilor cu care fusese obisnuit de secole.
Tineretea
Lenin s-a nascut in Simbirsk, Rusia. Tatal sau, Ilia Nicolaevici Ulianov (1831 - 1886), a fost functionar civil superior in domeniul educatiei, care a militat pentru democratie si educatie libera universala in Rusia; mama sa , Maria Alexandrovna Ulianovna (1835 - 1916), avusese numele premarital "Blank". Provenienta etnica si religioasa a lui Lenin era foarte variata: avea ascendenta calmica prin bunicii paterni, germana, prin bunica materna, care era luterana, precum si evreiasca prin bunicul matern (care s-a convertit la crestinism). Vladimir Ilici Ulianov (Lenin) a fost botezat dupa ritul bisericii ortodoxe ruse.
in copilarie, Vladimir Ilici Ulianov (Lenin) s-a remarcat la studiile de latina si greaca. in mai 1887, fratele sau mai mare, Alexandr Ulianov, a fost condamnat la moarte prin spanzurare pentru participarea la un complot cu scopul asasinarii tarului Alexandru al III-lea. Acest eveniment l-a radicalizat pe Vladimir Ilici si, la sfarsitul aceluiasi an, a fost arestat si exmatriculat de la Universitatea din Kazan pentru participarea la un protest studentesc. El a continuat sa studieze in particular, iar in 1891 a primit licenta pentru practicarea avocaturii.
Revolutionarul
in loc sa se dedice carierei juridice, Lenin s-a implicat tot mai mult in activitatea de propaganda revolutionara si in studiul marxismului in iulie 1898 s-a casatorit cu Nadejda Krupskaia, activista socialista. in aprilie 1899 a publicat cartea Dezvoltarea capitalismului in Rusia. in 1900 exilul sau ia sfarsit. Calatoreste prin Rusia si prin Europa si publica ziarul Iskra (Scanteia) si diferite articole si carti legate de miscarea revolutionara.
Lenin a fost un personaj activ in Partidul Social Democrat al Muncii din Rusia (PSDMR), iar din 1903 a condus fractiunea bolsevica dupa ruptura cu mensevicii, ruptura care a fost inspirata, cel putin partial, de pamfletul sau Ce este de facut
in 1907 s-a mutat in Finlanda din motive de siguranta. A continuat sa calatoreasca in Europa si sa participe la numeroase intruniri socialiste, inclusiv la Conferinta de la Zimmerwald din 1915.
La 6 aprilie 1917 s-a reintors la Petrograd, cu ajutorul lui Parvus, urmarind rasturnarea tarului Nicolae al II-lea. in aceea perioada, Lenin a preluat un rol conducator in miscarea


Fisiere in arhiva (1):

  • Vladimir Ilici Ulianov Lenin .doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. V.I.Lenin,"Stingismul",Editura Partidului Muncitoresc Roman,1949
2. V.I.Lenin, ,,Imperialismul, stadiul cel mai inalt al capitalismului",Editura Partidului Muncitoresc Roman
3. Liviu Iacob, ,,Amintiri despre Vladimir Ilici Lenin", vol. 1, Editura de stat pentru literatura politica, Bucuresti, 1957
4. Nathan Leites,"A Study of Bolshevism, Glecoe, Ill.",The Free Press,1953
5. Ziarul,"Sansa Vrinceana",Dosarele X ,nr. 106, 8 mai 2008 
6.www.observatorcultural.ro,"Lenin doua biografii",William Totok, Berlin 
7. www.marxists.org, Marxist Internet Arhive,"Tabel cronologic" V.I.Lenin


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!