Vlad Țepeș

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Unul dintre fiii lui Mircea cel Batran a fost Vlad, supranumit ,,Dracul". Din 1431 si pana in 1436, Vlad Dracul a trait in Transilvania. El a locuit intr-o casa din Sighisoara, in care isi instalase si o monetarie, din ale carei venituri se intretinea. Prin 1428-1429 i se nascuse un fiu, caruia ii daduse numele de Mircea, in amintirea tatalui sau. Nu dupa multa vreme a venit pe lume inca un baiat, care a primit numele tatalui, Vlad.

Toate acestea au luat sfarsit in anul 1436, cand Vlad Dracul, aliat cu cei doi fii ai lui Alexandru cel Bun, Ilias si Stefan, ajunsi domni ai Moldovei, a ocupat tronul parintesc al Tarii Romanesti. O viata noua a inceput pentru el si pentru fiii lui, la care s-a adaugat un al treilea, Radu, viitorul domn Radu cel Frumos.

Educatia pe care a primit-o Vlad nu s-a deosebit de aceea a cavalerilor occidentali din aceea vreme. De la varsta de sase ani, copilul era luat din grija mamei sale si dat in seama unor dascali, de obicei boieri. Copilului i se dadeau in special precepte privind caracterul divin al domniei, i se explicau raporturile dintre domn si boier, dintre domn si supusi, principiile generale ale politicii externe si modul de conducere a razboaielor.

In anul 1442, nenorocirile au reinceput sa se abata asupra Tarii Romanesti. Evenimentele care au urmat au dus la pierderea domniei de catre tatal lui Vlad Tepesi. In vara anului 1444, dupa incheierea unei paci intre Ungaria si Imperiul otoman, pace la care adera si Tara Romaneasca, Vlad Dracul si-a trimis doi fii, pe Vlad Tepesi si pe Radu cel Frumos, ca ostateci la turci. Ei au fost dusi in Asia mica, intr-o cetate izolata in muntii Anatoliei, numita Egrigoz, astazi un mic orasel in tinutul Kutahya, unde au stat pana in 1448. In acel an, toamna, scapat din inchisorile turcesti, Vlad Tepesi s-a refugiat in Moldova, unde domnea ruda sa Alexandrel, fiul lui Ilias. A ajuns pe tronul tarii printr-o fapta de sange, anume uciderea lui Vladislov al II-lea.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Vlad Tepes.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 087 cuvinte
Nr caractere:
4 637 caractere
Marime:
11.56KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
vlad tepes, mircea cel batran, tara romaneasca
Predat:
la gimnaziu
Sus!