Viata lui Pericle

Extras din referat Cum descarc?

Pericle s-a nascut catre anul 495, avandu-l tata pe Xantipos si mama pe Agariste. Tatal lui a fost unul dintre eroii de la capul Mycale, iar mama lui apartinea nobilei familii a Alcomeonizilor, fiind nepoata vestitului Clistene, care daruise Atenei o constructie democratica. Avea o familie instarita, cu o pozitie socila superioara. Cu alte cuvinte, viitorul conducator democrat provenea din cea mai inalta aristrocatie.
Agariste a avut un vis premonitoriu, inainte de a-l naste pe Pericle : copilul ei era un leu; fiul ei va deveni, intr-adevar, daca nu cel mai puternic om din Grecia, cel putin geniul ei tutelar.
Pericle fusese un copil frumos, cu trasaturi nobile, dar cu capul un pic cam alungit, lucru care starnea ironia poetilor.
Educatia pe care Pericle a primit-o a fost extrem de ingrijita, cum se cadea unui tanar aristocrat. Inainte de 13-15 ani a invatat sa citeasca, sa scrie si sa socoteasca la scoala de gramatica, dupa care a urmat scoala de ed. Fizica, unde a invatat sa lanseze sulita, sa se lupte si sa calareasca. Parintii sai au ales filozofii cei mai renumiti si oamenii de stiinta cei mai de seama pentru dezvoltarea si implinirea darurilor sale innascute: inteligenta neobisnuita, perseverenta in studiu, seriozitate, cumpanire, stapanire de sine.
Damon din Oa il invata muzica; spirit rafinat, profesorul lui Pericle exploreaza fiinta umana, dorind sa-i cunoasca toate aspectele. Pericle a invatat de la profesorul sau sa cerceteze natura umana pentru a o stapani mai bine.
Zenon din Eleea, parintele sofisticii, il initiaza pe Pericle in arta controversei, dar cel care exercita o influenta hotaratoare asupra sa este Anaxaboras din Clazomenes(supranumit ,,Spiritul").
Pericle simte ca este sortit unui viitor deosebit; de aceea el se pregateste minutios inainte de a se lansa in arena politica. De altfel asemanarea sa cu tiranul Pisistrate este uimitoare pentru batranii cetatii. Lectiile pe care le-a dat istoria, il tin departe de popor, in fata carora apare rareori. Asteapta sa implineasca treizeci de ani, putin inainte de alegerile din 461 i Hr, pentru a milita, cu trup si suflet, in partidul democrat, contrar tuturor traditiilor familiale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Viata lui Pericle.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!