Viața economică socială și politică în perioada 1918 1941

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In cadrul mediilor politice si intelectuale s-a purtat o importanta dezbatere, in privinta cailor de urmat: Neoliberalismul - A avut ca teoreticieni pe Stefan Zeletin, Vintila Bratianu, Mihail Manoilescu. Principiile de baza ale acestui curent erau: dezvoltarea industriei, proces de care depindeau modernizarea societatii si consolidarea independentei nationale. realizarea statului taranesc a carui economie se baza pe agricultura, organizat pe baze moderne fara a fi negata total industrializarea; promovarea intereselor taranimi; patrunderea capitalului strain; in 1931, national-taranisti au renuntat la aceasta politica si au promovat protectionismul; sustine votul universal ca o cale care permite accesul taranimi la conducerea vietii politice; Socialismul - Reprezentat de Partidul Social Democrat si avand ca teoretician pe Serban Voinea, principiile ideologiei sunt: dezvoltare capitalista a romaniei, conditie necesara pentru realizarea socialismului; muncitorii reprezentau principala clasa a progresului; realizarea unei societati capitaliste extiderea drepturilor si libertatilor democratice Extrema stanga (comunistii) - considera ca proletariatului ii revine rolul de clasa revolutionara care va conduce lupta pentru desavarsirea revolutiei burghezo-democratice, stadiu atins, dupa parerea comunistilor, in 1931. Extrema dreapta - Promovat de o parte a intelectualilor si de Miscarea legionara se pronunta pentru inlocuirea vechii generatii de la conducerea tarii. Economia Economia romana a traversat o perioada de refacere dupa primul razboi mondial.

In 1924 industria a atins nivelul antebelic si productia agricola a cunoscut o periada de crestere. In ani 1929-1933 a avut luc o criza economica mondiala cu efecte grave pentru Romania.

Guvernul taranist aflat la guvernare a aranjat imprumuturi externe si a incurajat patrunderea capitalului strain.

In plan social, a crescut numarul somerilor, au crescut salariile, au crescu impozitele si s-a inrautatit situatia producatorilor agricoli.

a) Agricultura Reprezinta in continuare ramura principala a economiei; Reforma agrara din 1921 a marit numarul de proprietari agricoli; Dupa 1930 statul a intervenit incurajand exportul produselor agricole si a redus o parte din datoriile agricole; Pe langa cereale (Romania se afla pe primele locuri in Europa la export) se cultivau floarea soarelui (primul loc in lume) si alte plante industriale; c) Industria A cunoscut o perioada de crestere a productiei.

Importante progrese s-au inregistrat in industria metalurgica si contructoare de masini; Centrele siderurgice se aflau in zona Hunedoara la Bucuresti, Cluj, Campia Turzi; Din 1934 statul intervine in domeniul industriei de armament, industria electronica si chimica; Importul de produse finite a scazut in defavoarea celui de materii prime; Industria petroliera ajutata de capitalul strain a cunoscut o crestere spectaculoasa ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Viata Economica Sociala Si Politica In Perioada 1918 1941
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
57 cuvinte
Nr caractere:
403 caractere
Marime:
17.31KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!