Valea Regilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Imaginati-va un oras intreg construit pentru a servi mortii, un loc secret in care sa nu poata nimeni intra sau iesi fara permisiune speciala. In timpul Noului Regat, cu aproape 3500 de ani in urma, faraonii au decis sa-si protejeze mormintele de hoti. Au construit un oras intr-un loc pustiu, cunoscut astazi drept Valea Regilor. Temple si monumente se ridicau pe un mal al Nilului, iar pe cealalta parte se afla un sat imprejmuit cu ziduri, pentru muncitorii ce sapau morminte roiale adanc in dunele de nisip. Sute de muncitori lucrau in Valea Regilor. Cand nu erau la munca, barbatii traiau cu familiile lor in satul special ridicat pentru muncitori, sat numit astazi Deir al Medina. In sat, casele erau mici, facute din noroi de pe malul Nilului, uscat la soare.

Astazi, se mai vad doar pietrele de temelie ale satului Deir al Medina. Satul a inflorit timp de 500 de ani, timp in care au fost ingropati in vale regii. Oamenii inca traiesc aproape de Valea Regilor si multi dintre ei isi castiga existenta ghidandu-i pe strainii interesati de vechile mistere ale Vaii.

Cel mai magnific mormant din Regatul Nou, nu fuse deloc ascuns. Sapat adanc intr-o stanca, acest imens templu ascundea mormantul lui Hatshepsut. Misterul inconjoara acest conducator egiptean pentru ca Hatshepsut era o femeie ce luase tronul intr-un moment in care doar barbatilor li se permitea sa conduca.

Cu doar cateva indicii, ca o cupa si o piesa din aur, insemnate cu numele faraonului, arheologul englez Howard Carter incepuse vanatoarea de morminte in Valea Regilor. In 1922, dupa sase ani de sapaturi, Carter gasi in sfarsit intrarea catre camera mortuara a faraonului Tutankamon. Carter devenise prima persoana in mai mult de 3000 de ani, ce vazuse minunatiile din mormantul faraonului. Legende antice amenintau ca un blestem va cade peste oricine va indrazni sa deranjeze mormantul unui faraon. Dar capcane ascunse si vraji magice nu l-au oprit pe Howard Carter. El a gasit in mormant atat statui din aur si bijuterii cat si picturi rupestre nepretuite.

Ce este o mumie? Este de fapt doar un trup conservat. Oamenii de stiinta au gasit mumii in ghetari sau ingropate adanc in mlastini. Dar cele mai faimoase mumii vin din Egipt, unde imbalsamatorii conservau cu mare grija cadavrele. Si-au facut treaba bine: astazi, multe mumii egiptene au mai mult de 3000 de ani. Daca le-am taia bandajele, am descoperi chipurile oamenilor care, cu mii de ani in urma au creat o civilizatie de exceptie. Sarcofagele pentru mumii erau incrustate cu bijuterii si pictate in culori vii. De obicei facute din lemn, sarcofagele trebuiau sa conserve si sa apere trupul de hoti si animale. Chipurile pictate pe sarcofag ajutau spiritul sa isi gaseasca trupul, si simbolurile magice ajutau la ghidarea spiritului catre viata de apoi.

Cine a construit marile piramide ale Egiptului? Cum puteau oamenii antici, cu doar unelte de baza sa construiasca acesti munti de piatra, cele mai mari structuri asamblate vreodata de ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Valea Regilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 239 cuvinte
Nr caractere:
6 486 caractere
Marime:
10.29KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
egipt, zei
Predat:
la liceu
Sus!