Uniunea Europeană

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Unul dintre fenomenele noi ale economiei mondiale postbelice este integrarea interstatala. Ea a cuprins atit lumea dezvoltata, cit si cea in curs de dezvoltare. Astfel, se poate spune ca Europa a facut scoala, ea fiind cea mai avansata. Exemplul lui a fost urmat si de tari situate pe alte continente: african, latino-american, asiatic. Mai recent, o organizatie integrationista interstatala a luat nastere si pe continentul nord-american. Integrarea interstatala care vizeaza nu numai viata economica, dar si pe cea politica, sociala sau chiar culturala, reprezinta o sfidare lansata la adresa natiunilor.

Ideea Unitatii Europene a primit contururi precise dupa cel de-al doilea razboi mondial. Intr-o prima faza, care s-a extins pina la sfirsitul anilor 80, ea a purtat puternica amprenta a factorului politic. De aceea, ideea europeana s-a concretizat in doua blocuri militare, politice si economice, opuse din punct de vedere ideologic.

Un rol important in infaptuirea unitatii politice vest-europene l-a jucat Winston Churchill, cel care impreuna cu Stalin, la Yalta, a hotarit impartirea Europei in doua sfere de influenta. Se cunoaste fervoarea cu care acest mare om politic a luptat dupa razboi pentru o Europa unita.

In 1946, la Zurich, el spunea, referindu-se la Europa si la viitorul ei: Acest continent este leaganul civilizatiei occidentale. Si totusi din Europa au pornit toate teribilele dispute nationaliste, care de doua ori in timpul vietii noastre, au spulberat pacea si au intunecat viitorul intregii umanitati. Cu toate acestea exista un remediu care, daca ar fi folosit peste tot si spontan, ar transforma ca un miracol intreaga scena si ar face din Europa, in putini ani, un pamint liber si fericit Care este acest remediu suveran? Este reformarea familiei europene si asigurarea ei cu o structura la adapostul careia sa poata trai in pace si securitate. Noi trebuie sa construim un fel de Statele Unite ale Europei! La ora actuala, prin performantele sale Europa celor 12 este un pol de atractie. Nu acelasi lucru se poate spune despre Europa Rasariteana, unde fortele centrifuge se afirma mai puternic ca oricind. O comunitate europeana s-a format doar in vest. Ea este cea care a dat forte batrinului nostru continent. Statele Unite ale Americii au simtit recent cit de mare este puterea de negociere a acestei parti a Europei. Tentatia comunitara creste de la an la an. Nu demult, inca patru tari Norvegia, Suedia, Finlanda si Austria au primit unda verde de la oficialitatile respective pentru a adera la Uniunea Europeana noua denumire a Comunitatii Europene, denumire care exprima o transformare de esenta, un progres cert al procesului de integrare internationale. De-a lungul anilor, numeroase state, situate pe diferite continente, s-au asociat acestei entitati. Rominia se afla printre ele.

Stabilirea unei uniuni din ce in ce mai strinse intre popoarele europene; Dezvoltarea strinsei cooperari in domeniile justitiei si ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Uniunea Europeana.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
871 cuvinte
Nr caractere:
5 115 caractere
Marime:
11.49KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
europa, ue
Predat:
la liceu
Sus!