Tudor Vladimirescu in istoriografia comunista in perioada 1945-1960

Extras din referat Cum descarc?

Istoriografia regimului comunist a purtat o indelungata si sterila discutie despre evenimentele din 1821: care a fost caracterul lor, rascoala, miscare revolutionara sau revolutie? Scolastica unui marxism osificat cerea incadrarea intr-o definitie pe cat de rigida pe atat de discutabila. Ironia situatiei a fost creata de faptul ca desi marxism-leninismul exclude posibilitatea revolutiilor facute de taranime (doar burghezia si proletariatul ar avea aceasta ,,capacitate"!), Marx a numit actiunile lui Tudor ,,revolutie taranesca" 
Istoriografia comunista intre 1945 si 1960 poate fi impartita in mai multe perioade, prima incadrata intre 1945 si 1948, considerata perioada premergatoare, apoi o a doua perioada intre 1948 si 1955 sub conducerea lui Roller marcata de dezradacinarea valorilor traditioanale romanesti si o ultima perioada incadrata intre 1955 si 1960 a destalinizarii 
Vom incerca sa analizam subiectul Tudor Vladimirescu incadrandu-l in aceste periodizari.
Pentru prima perioada, cea cuprinsa intre 1945 si 1948 vom analiza cateva aspecte din cartea lui Andrei Otetea ,,Tudor Vladimirescu si Miscarea Eterista in Tarile Romane 1821-1822", aparuta in 1945.
Inca din primele pagini Otetea aduce in discutie caracterul de revolutie al miscarii lui Tudor Vladimirescu excluzand factorul national si reducand ideea de revolutie la cea de rascoala ,, ideea ca rascoala lui Tudor Vladimirescu a fost o revolutie nationala care a pus capat domniilor fanariote si a deschis o noua epoca ( ) a fost pusa in circulatie de generatia pasoptista" pentru a crea ,,precedente revolutionare, transformand-o in idealul lor revolutionar" 
Andrei Otetea considera ca rolul atribuit lui Tudor Vladimirescu de istoriografia de pana atunci este un mit si ca scopul miscarii n-a fost nici emanciparea taranilor nici schimbarea regimului politic, misiunea lui Tudor Vladimirescu fiind aceea de a inlesni trecerea trupelor eteriste in sudul Dunarii, iar in caz de izbanda nadajduia ca va deveni domn al Tarii Romanesti 
Pentru cea de-a doua perioada vom lua spre exemplificare revolutia lui Tudor Vladimirescu din manualul de istorie al lui Mihail Roller. In manual revolutia lui Tudor Vladimirescu apare cu titlu ,,Rascoala Poporului sub conducerea lui Tudor Vladimirescu".
Conform manualului scopul era unul social pentru ca revolutia s-a dezlantuit initial impotriva tiranilor boieri Revoltia nu trebuia privita c un fenomen izolat ci in cadrul general al framantarilor epocii.Tot acest manual se afirma ca Tudor a depus juramant de credinta fata de noul divan boieresc cu scopul ca acesta sa-i mijloceasca legaturile cu turcii.
Pentru cea de-a treia perioada incadrata intre 1955 si 1960 am ales articolele lui Andrei Otetea si Solomon Stirbu din Studii. Revista de istorie numerele 2 si 3 din anul 1957.
Otetea critica modul in care S. Stirbu si-a argumentat ipotezele, interpretand gresit documentele sau chiar, dupa cum s-a demonstrat mai tarziu, falsificand unele documente.
Inca din primul capitol al cartii intitulat Situatia internationala in perioada razboaielor napoleoniene si a dominatiei Sfintei Aliante in Europa, Solomon Stirbu sustine ipoteza conform careia miscarea eterista, a fost pregaita, in Rusia, cu stirea imparatului Alexandru I si cu sprijinul unora din ministrii sai. In aceste conditii Andrei Otetea se intreaba in legatura cu afirmatia lui Stirbu ,,Cum se face atunci ca tarul a dezavuat asa de prompt si de categoric atat miscarea, lui Tudor Vladimirescu, cat si pe aceea a, lui Ipsilanti?
Intrebare capitala, la care, in loc de a cauta, sa raspunda, prin analiza politicii Rusiei, Angliei si Austriei fata, de Imperial Otoman S. Stirbu ne vorbeste de miopia tarului Alexandru I in domeniul politicii externe 
In numarul 3 al revistei Studii din 1947, in raspunsul sau criticilor lui Otetea, S.Stirbu isi justifica afirmatia facand referire la istoricul sovietic A. F. Miller, de la care a preluat ideea, precum si la ,,clasicii marxism-leninismului" considerand ca factor subiectiv faptul ca tarul a actionat uneori in favoarea imperiului otoman chiar in detrimentul intereselor de stat ale Rusiei 
In al doilea capitol al lucrarii, care prezinta Cauzele economice ale aparitiei miscarii revolutionare burgheze in Tara Romaneasca, S.Stirbu incearca sa explice antecedentele economico-sociale ale rascoalei lui Tudor Vladimirescu, care se leaga de destramarea oranduririi feudale, consecinta a reformelor lui Constantin Mavrocordat, a cresterii economiei pastorale, si a cotropirii pamanturilor mosnenesti de catre boieri. Otetea critica modul de prezentare si interpretare de catre autor a cauzelor rascoalei. Spre exemplu la afirmatia lui S. Stirbu referitoare la procesul de expropriere a taranilor, de alungare a lor de pe ogoare, care are ca rezultat extinderea, pasunilor in dauna, parnantului arabil si intensificarea cresterii vitelor" , A. Otetea, afirma ca acest proces nu exista decat in imaginatia autorului, care, in loc sa analizeze documentele aplica mecanic observatiile lui Marx asupra sistemului enclosures din Anglia secolelor XV- XVI


Fisiere in arhiva (1):

  • Tudor Vladimirescu in istoriografia comunista in perioada 1945-1960.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.Constantiniu Florin, O istorie a poporului roman, Editura Universul Enciclopedic, Bucuresti, 1997 
2.Moisa Gabriel, Istoriografie si politica in anii regimului comunist din Romania, Note de curs, Ed. Universitatii din Oradea, 2013 
3.Otetea Andrei, Tudor Vladimirescu si Miscarea Eterista in Tarile Romane 1821-1822, 1945
4.Roller Mihail, Istoria Romaniei, manual unic pentru scoala secundara, Editura de Stat, 1947
Studii. Revista de Istorie nr. 2 si nr.3 din 1957


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!