Tratatul De La Versailles

Extras din referat Cum descarc?

Tratatul de la Versailles din 1919 este un tratat de pace creat ca rezultat al negocierilor de sase luni purtate la Conferinta de Pace de la Paris din 1919, ce a dus la incheierea oficiala a Primului Razboi Mondial intre fortele Aliate si cele ale Puterilor Centrale. Tratatul este urmarea armistitiului semnat cu luni inainte in padurea din Compiegne, ce a pus punct luptelor. Tratatul stipula ca Germania sa-si asume completa responsabilitate pentru declansarea razboiului si sa plateasca mari compensatii (reparatii de razboi) trupelor aliate. Germania pierdea, de asemenea, teritorii in fata tarilor vecine, suferea o severa limitare a fortelor militare si a fost deposedata de coloniile sale africane si cele de dincolo de ocean. Reprezentantii noului Guvern german (Republica de la Weimar) au fost obligati de catre invingatori sa semneze acest tratat, altfel luptele aveau sa inceapa iarasi. Ministrul de Externe al Germaniei, Hermann Muller, a semnat Tratatul la 28 iunie, 1919. Tratatul a fost ratificat de catre Liga Natiunilor la 10 ianuarie 1920. In Germania, tratatul a cauzat un soc ; deseori, resimtit ca o trauma sau un complex anti-Versailles, care, eventual, a contribuit la colapsul Republicii de la Weimar, in 1933, si la accederea lui Adolf Hitler la putere.
Tratatul prevedea crearea Ligii Natiunilor, un tel important pentru presedintele american Woodrow Wilson. Liga Natiunilor avea sa arbitreze conflictele dintre natiuni inainte ca ele sa fi ajuns la razboi. Nu toate cele 14 puncte ale presedintelui Wilson au fost realizate, spre exasperarea atat a germanilor, cat si a lui Wilson. Cu alte cuvinte, principiul nationalitatilor s-a aplicat inconsecvent, doar atunci cand convenea aliatilor victoriosi. In cazul unor teritorii locuite in majoritate de populatie germana s-a aplicat principiul istoric, nu cel national. Satisfacerea revendicarilor din partea Frantei a fost obiectivul principal in acest tratat. Alte prevederi includeau cedarea unor colonii aflate sub dominatie germana si pierderea unor teritorii anexate sau cucerite de catre Germania in trecutul recent: Alsacia-Lorena (apartinand, din sec. al XVII-lea pana in 1871) Frantei, prin politica expansionista a lui Ludovic al XIV-lea, a fost redata Frantei (14. 522 km?, 1. 815. 000 locuitori, (1905)); Nordul Schleswigului, zona T?nder in Schleswig-Holstein, dupa Plebiscitul Schleswig, a fost redat Danemarcei (3. 228 km? sau 3. 938km?); majoritatea teritoriului din Marea Poloniei (Provinz Posen) si estul regiunii Pomerania (Prusia de Vest), pe care Prusia il cucerise in Glasvandul Poloniei, au fost redate Poloniei dupa Marea Rascoala Poloneza (53. 800 km? cu 4. 224. 000 locuitori - in 1931 -, inclusiv 510 km? si 26. 000 locuitori din Silezia Superioara); zona Hulczyn din Silezia Superioara, a fost acordata Cehoslovaciei (316 sau 333 km? si 49. 000 locuitori); Estul Sileziei Superioare, dupa plebiscit, a fost redat Poloniei (3. 214 km? cu 965. 000 locuitori); zona oraselor germane ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Tratatul De La Versailles - Varianta 4
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!