Tratatul de la Roma 1957

Cuprins referat Cum descarc?

1. Contextul european postbelic
2. Scurt istoric al constituirii Uniunii Europene
3. Contextul aparitiei Tratatului de la Roma
4. Tratatul CEE(Comunitatea Economica Europeana)
5. Tratatul Euratom
6. Institutiile create cu ocazia instituirii tratatului
7. Modificari ulterioare aduse tratatului
8. Concluzie
9. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1. Contextul european postbelic
Sfarsitul celui de Al Doilea Rrazboi Mondial ne ofera tabloul european al unui continent confruntat cu o mare instabilitate politica asociata cu tensiuni sociale dificil de gestionat. Desi in termeni materiali si umani, consecintele acestui razboi erau dintre cele mai grave pentru intreaga omenire, Europa era victima principala a acestora.
In acest context, ideea unificarii europene a reaprins dezbaterile din cadrul miscarilor pro-europene si a celor federaliste. Ele au constituit un Comitet International pentru coordonarea miscarilor in vederea promovarii unitatii europene in 1947, iar in urma Congresului de la Haga din mai 1948 a aparut Miscarea europeana, preocupata de gasirea unor solutii durabile problemelor care se impuneau in mod frecvent in dezbaterile economice, sociale si morale din acele momente. Chestiunile economice vizau refacerea activitatilor industriale in mod deosebit, iar cele politice cautau sa reliefeze factorii care puteau preveni potentialele conflicte din Europa. Conflictele de interese dintre noile puteri mondiale au dus la instalarea unui climat de suspiciune si teama pentru o lunga perioada in relatiile internationale.
2. Scurt istoric al constituirii Uniunii Europene
Ideea crearii unei Europe unite dateaza de secole, insa abia dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial s-au format premisele necesare demararii unui proces de integrare europeana. 
Cele doua razboaie mondiale au dus la renasterea pacifismului si constientizarea pericolului nationalismului agresiv. Un alt motiv care a stat la baza procesului de integrare europeana a fost dorinta statelor Europei Occidentale de a-si restabili pozitiile economice afectate de razboi. In plus, o necesitate vitala pentru statele care au suferit infringerea (in primul rind Germania, impartita in cateva zone de ocupatie) a devenit restabilirea propriilor pozitii politice si a autoritatii pe plan international. Consolidarea fortelor statelor europene era vazuta si drept un pas important in opunerea influentei crescande a Uniunii Sovietice asupra Europei Occidentale.
Jean Monnet, secretar adjunct al Societatii Natiunilor, considera dupa cel de Al Doilea Razboi Mondial ca pacea Europei trebuie sustinuta de o uniune economica. La 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul de externe al Frantei, propunea unirea celor doua ramuri strategice - carbunelui si otelului - ale Frantei si Germaniei.
Pe baza acestei propuneri in aprilie 1951 a luat fiinta Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului ( C.E.C.O) prin semnarea Tratatului de la Paris de catre sase state: R.F.G., Franta, Italia, Belgia, Olanda si Luxemburg. Tratatul a intrat in vigoare in luna august 1952. Aceste sase tari isi propuneau sa-si uneasca eforturile in vederea scoaterii din criza a industriei carbonifere si a celei siderurgice prin crearea unei ,,piete comune" a ramurilor respective. 
Aceasta administrare in comun a industriilor carbunelui si otelului de catre cele sase tari europene a a reprezentat un prim pas spre integrarea europeana. 
Tarile membre ale Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului (C.E.C.O.)au trecut in 1957 la etapa a doua a integrarii lor economice semnand tratatele de la Roma cu privire la Comunitatea Economica Europeana (C.E.E. sau Piata comuna) si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice (C.E.E. sau EURATOM). Astfel s-au consolidat bazele integrarii si ideea unui viitor comun pentru statele membre. 
3. Contextul aparitiei Tratatului de la Roma
Momentul semnarii Tratatului de la Roma a consfintit sfarsitul etapelor premergatoare, de pregatire a integrarii si a marcat inceputul extinderii si consolidarii acesteia intr-un triunghi comunitar; CEE, CECO si EURATOM, cu trei etape succesive; Uniunea vamala; Uniunea economica si Uniunea politica. 
In momentul in care incepeau sa existe temeri cu privire la viitorul CECO, Conferinta de la Messina din iunie 1955 incearca o relansare a proiectului european. Aceasta este urmata de o serie de alte reuniuni care au reunit ministri si experti. 
La inceputul anului 1956 este creat un comitet pregatitor, insarcinat cu pregatirea unui raport privind crearea unei piete comune europene. Acesta se reuneste la Bruxelles, sub presedintia lui P.H. Spaak, ministrul belgian al Afacerilor Externe din acea vreme. In aprilie 1956, acest comitet prezinta un ansamblu de doua proiecte care corespund celor doua optiuni alese de catre state:


Fisiere in arhiva (1):

  • Tratatul de la Roma 1957.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!