Tratatul de la Paris

Extras din referat Cum descarc?

Tratatul de la Paris (1951) a fost semnat in 18 aprilie 1951 intre Belgia, Franta, Germania de Vest, Italia, Luxembourg si Olanda cand s-a creat Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (European Coal and Steel Community sau ECSC), care a devenit ulterior parte a Uniunii Europene. Tratatul a fost considerat ca fundatia aducerii Europei la pace dupa cel de-al doilea razboi mondial. Unele dintre fostele natiuni dusmane au ajuns sa foloseasca in comun productia de carbune si otel, care fusesera in timpul conflagratiei resursele cel mai solicitate.
Esecul proiectelor globale (prea ambitioase pentru a reusi) de constructie a unei Europe unite, l-au condus pe Jean Monnet la imaginarea unei metode noi de integrare care va fi la originea crearii C.E.C.A.si apoi C.E.E. si Euratom pe o baza geografica foarte restransa din moment ce viza doar 6 state .
CECO a fost conceputa ca un model experimental iar Tratatul sau a fost semnat pentru o durata limitata de timp (50 de ani) astfel ca el va expira la 25 iulie 2002.Obiectivul sau era creearea de piete comune in doua sectoare esentiale in aceea vreme pentru dezvoltarea economica -industria carbonifera si siderurgica -care sa integreze astfel Germania in Europa de dupa cel de-al doilea razboi mondial.
C.E.C.A. a fost prima dintre Comunitatile Europene si cea mai curajoasa din punct de vedere politic ,daca avem in vedere situatia dificila din aceea epoca .
C.E.C.A. a servit pentru inceput rezolvarii unei probleme de prima importanta: necesitatea de a permite reintegrarea Germaniei in Europa si reconstruirea capacitatii sale economice. Se admitea astfel disparitia barierelor si a controlului ce limitau aceasta reconstructie (precum Autoritatea internationala a Rhur-ului, creata in aprilie 1949, care controla activitatea siderurgica si carboniera in aceasta regiune). Aceasta reintegrare era dorita de S.U.A. care estimau ca era indispensabila pentru a compensa extinderea considerabila a sferei de influenta a U.R.S.S.in Europa.
Era, de asemenea dorita de Germania insasi, fiind relevant in acest sens ca Robert Schuman a pronuntat celebra sa declaratie in ajunul unei reuniuni a "celor trei" la Londra - in cursul careia trebuia sa fie examinata problema Germaniei - dupa ce s-a asigurat de acordul cancelarului Adenauer.
Era, astfel, reluata o sugestie formulata de Churchill in discursul sau de la Zurich din 19 septembrie 1946 in care chema la crearea "Statelor unite ale Europei" si estima ca trebuie creata de urgenta o apropiere intre Franta si Germania. Winston Churchill, cu toate acestea


Fisiere in arhiva (1):

  • Tratatul de la Paris.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!