Tratatul De La Maastricht

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Adoptarea Tratatului de la Maastricht este rezultatul evolutiei ideilor de unitate europeana pe doua planuri: a) realizarea Uniunii Economice si Monetare; b) realizarea Uniunii Politice.

Uniunea economica si monetara, considerata a fi scopul crearii Uniunii Europene, a fost avuta permanent in vedere de catre majoritatea statelor comunitare. Primii pasi concreti in aceasta directie au fost facuti cu ocazia summit-ului de la Haga din decembrie 1969, cand sefii de state si guverne ai statelor membre ale Comunitatilor Europene, au decis sa creeze o uniune economica si monetara europeana. Consiliul European tinut la Hanovra (27-28 iunie 1988) a hotarat infiintarea unui comitet pentru studierea realizarii uniunii economice si monetare, presedintia acestuia fiind incredintata lui Jacques Delors. Cu ocazia Consiliului European de la Dublin (aprilie 1990) s-a examinat propunerea Belgiei, Frantei si Germaniei de realizare a uniunii politice.

Intre 27-28 decembrie, 1990, s-a desfasurat la Roma sedinta Consiliului European care a stabilit liniile directoare ale celor doua tratate cu privire la aceste doua uniuni. Tratatul a fost ratificat pe calea ordinara de catre parlamente in cinci state: Belgia, Grecia, Italia, Luxembrug si Olanda, inregistrandu-se o majoritate larga in favoarea acestuia. In Spania si Portugalia a fost necesara, in prealabil, modificarea pe cale parlamentara a Constitutiei. Franta a organizat un referendum (20 septembrie 1992) in care s-a inregistrat un procent de 51, 05% in favoarea tratatului. In Danemarca, cel de al doilea referendum (18 mai 1993) a aprobat Tratatul cu un procent de 56, 8%. In Marea Britanie, tara care a ridicat o serie de probleme inca din timpul negocierii tratatului si careia partenerii i-au facut numeroase concesii, ratificarea tratatului a intampinat numeroase opozitii. In final, s-a reusit ratificarea tratatului de catre regina si depunerea instrumentelor de ratificare la 2 august 1993. In cazul Germaniei, s-a realizat acordul pentru revizuirea constitutionala si s-a votat ratificarea tratatului, dar legea respectiva a trebuit sa fie supusa Tribunalului Constitutional, care la 12 octombrie 1993 a statuat asupra compatibilitatii Tratatului de la Maastricht cu Constitutia.

Tratatul de la Maastricht este alcatuit din sapte titluri, dupa cum urmeaza: Dispozitiile comune (titlul 1), Modificarea celor trei tratate prin care a fost instituita fiecare comunitate (titlurile II-IV), Reglementarea politicii externe si de securitate comuna (titlul V), Reglementarea cooperarii in domeniile justitiei si afacerilor interne (titlul VI) si Dispozitii finale (titlul VII). Prin Tratatul de la Maastricht se creeaza o Uniune Europeana fondata pe Comunitatile Europene si completata prin formele de cooperare si politicile prevazute de tratat. Astfel, in conceptia tratatului Uniunea Europeana este o constructie care se sprijina pe trei piloni: Comunitatea Europeana, Politica Externa si de Securitate Comuna (PESC) si ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tratatul De La Maastricht
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
590 cuvinte
Nr caractere:
3 349 caractere
Marime:
7.82KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
tratat, dispozitie
Predat:
la gimnaziu
Sus!