Transporturile

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Transportul pe uscat

Pana acum 5000 de ani, nu existau drumuri si nici mijloace de transport, de aceea oamenii nu puteau sa se deplaseze decat pe distante mici. Primele drumuri s-au suprapus cu potecile batatorite de animale.Pentru a construi piramidele din Egiptul antic, a fost nevoie de blocuri de piatra mult prea mari pentru a putea fi tarate pe pamant, de aceea le-au plasat pe busteni de lemn, transportandu-le prin rostogolirea bustenilor.

Oamenii au inceput sa imblanzeasca cai acum 4000 de ani. Calare, se pot strabate distantele de zece ori mai repede decat pe jos. Tot cam in aceeasi perioada s-a recurs si la tractiunea animala. Astfel, oamenii foloseau animale puternice pentru a transporta greutati mari.

Calatoriile erau mai usoare pe drumuri. Romanii au construit mii de kilometri de drumuri drepte, pavate cu piatra.

Primele roti au fost utilizate probabil acum 5000 de ani, de catre sumerieni. Ei construiau carute la care atasau roti masive din lemn, transportandu-si bunurile spre alte sate pentru a face negot.

Grecii antici utilizau care de lupta pe timp de razboi. Ei au dotat rotile carelor cu spite, pentru a le face mai usoare si mai rapide.

Acum 250 de ani, europenii bogati calatoreau in trasuri trase de cai. Drumurile erau bolovanoase iar calatoriile nu prea comfortabile. Diligenta a fost primul tip de transport public. Se oprea la fiecare 20 kilometri, la un han, pentru a schimba caii.

Pionierii secolului al XIX-lea au strabatut vaste distante de-a latul Americii de Nord si Africii de Sud, in carute. Acestea erau trase de cai sau boi, iar inauntru era suficient loc pentru familie si provizii de apa si hrana pe cateva luni.

In 1825, primul tren tras de o locomotiva cu aburi a transportat pasageri intre Darlington si Stockton, in Marea Britanie, cu o viteza de 24 km/h. Cu trenul, oamenii au putut calatori mai departe si mai rapid. In anii 30, un tren numit Hiawatha strabatea deja SUA cu 160 km/h. Trenurile functioneaza cu combustibil sau curent electric. In Japonia, pe cea mai aglomerata cale ferata se deplaseaza zilnic 112000 de oameni.

Doi ingineri germani, Benz si Daimler, au construit in anii 1880 primul automobil cu benzina. La inceput, automobilele aveau roti din lemn, cu spite, si lampi de ulei. Nu aveau capota si se stricau des. In 1889 John Dunlop a inventat rotile din cauciuc umplute cu aer si astfel automobilul a devenit mai comod.

Primele automobile erau construite manual si erau foarte scumpe. Intre 1908 si 1928 Henry Ford a produs 20 de milioane de automobile ieftine intr-o uzina din SUA, si astfel mai multi oameni si-au permis masina. Automobilele cu motoare puternice si cu forme aerodinamice sunt foarte rapide. In 1983, un automobil numit Thrust 2, cu motor cu reactie, a atins viteza de 1000 km/h in Nevada, SUA.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Transporturile.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 280 cuvinte
Nr caractere:
6 654 caractere
Marime:
12.77KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
transport, ambarcatiuni, aparate de zbor
Predat:
la gimnaziu
Clasa:
a 7-a
Sus!