Transilvania de la Voievodat la Principat

Previzualizare referat:

Extras din referat:

I.VOIEVODATUL TRANSILVANIEI:

Transilvania s-a constituit ca stat sub forma unui voievodat. Voievodatul este o institutie specifica valahilor si slavilor, ce cuprindea mai multe cnezate si era condus de un voievod. Procesul de formare a voievodatului Transilvaniei se desfasoara in doua etape:

1.Etapa voievodatelor romanesti( sec.IX-XI).

2.Etapa organizarii voievodatului dupa cucerirea Transilvaniei de catre maghiari (sec.XI-XIII).

II.ETAPA VOIEVODATELOR ROMANESTI(sec.IX-XI):

Izvorul narativ extern ,,Cronica notarului anonim al regelui Bella al IV-lea"

(,, Faptele ungurilor", ,,Anonymus") aminteste pentru sec.IX, in zona intracarpatica, trei formatiuni politice prestatale romanesti:

1.voievodatul lui Menumorut, in Crisana cu resedinta la Biharea.

2.voievodatul lui Glad , in Banat cu resedinta la Cuvin.

3.voievodatul lui Gelu, in Podisul Transilvaniei cu resedinta la Dabaca.

Acelasi izvor istoric aminteste si de voievodatul lui Salanus.

In sec.VIII-IX zona Tisei si Transilvania era locuita de romani si slavi, despre care notarul anonim spune ca traiesc ,,in tara de dincolo de paduri", caracterizata prin ,,bunatatea sa"( aur,sare,pamant fertil).De asemenea, ne relateaza despre etnia lui Gelu, ,,un anumit roman",dar si despre armata acestuia care isi apara fortificatiile,"cetati de pamant", in fata pecenegilor numai cu ,,arcul si sageata", fiind ucis intr-o lupta cu maghiarii langa raul Copus, pe valea Somesului, localnicii recunoscandu-l pe Tuhutum( o iscoada a regelui maghiar) drept conducator.Acesta isi va forma o dinastie separata de cea a lui Arpad, regele Ungariei.

Relatiile romanilor cu maghiarii in aceasta perioada au oscilat intre confruntarea militara si aliantele de familie. Astfel, vizati de ofensiva maghiara, cei trei voievozi opun rezistenta. Monumerut, a carui origine nu se cunoaste, la inceput se pare ca era dependent de Imperiul Bizantin. Dupa o serie de lupte si-a dat seama de superioritatea militara a adversarilor si a negociat o alianta matrimoniala: fiica sa s-a casatorit cu fiul regelui maghiar Arpad. De asemenea, voievodul Glad recunoaste suzeranitatea maghiara, in timp ce Gelu este ucis in lupta.

Izvorul narativ extern ,,Legenda Sfantului Gerard" aminteste pentru prima jumatate a sec. XI doua voievodate mai intinse si mai bogate:

1.voievodatul lui Gylla, in Transilvania cu resedinta la Balgrad(azi Alba-Iulia), o tara ,,foarte intinsa si bogata".

2.voievodatul lui Ahtum, in Banat cu resedinta la Morisena, o formatiune politica puternica, care dispunea de armata si desfasura politica externa proprie.

In sec.IX-XI, Transilvania evolueaza in directia constituirii unui voievodat unic, proces intrerupt de interventia regalitatii maghiare. Atat Gylla, cat si Ahtum se impotrivesc regelui Stefan I. Astfel, Gylla refuza convertirea la catolicism, dar este invins (1003) si luat in captivitate de maghiari, iar Ahtum intemeiase o manastire ortodoxa la Morisena si intra in conflict cu regele maghiar,deoarece acesta percepea vama pentru sarea transportata pe Mures spre Ungaria,pierzandu-si viata pe campul de lupta.

In Transilvania existau si asa-numitele ,,tari", adica zone de locuire densa a romanilor, care au rezistat pe toata perioada stapanirii maghiare: tara Fagarasului, tara Barsei, tara Amlasului, tara Maramuresului, tara Hategului.

III.ETAPA ORGANIZARII VOIEVODATULUI DUPA CUCERIREA TRANSILVANIEI DE CATRE MAGHIARI:

Maghiarii (ungurii) sunt un popor de origine fino-ugrica aparut in istorie in sec.IX in zona Muntilor Urali. Se deplaseaza pe Volga, se aseaza in nordul Marii Negre, apoi trec prin Carpatii Padurosi, la nord de teritoriul locuit de romani, asezandu-se in Campia Panonica (896)."Cronica lui Nestor"(sec.XII) aminteste faptul ca la trecerea ungurilor spre Panonia i-au gasit acolo pe romani si slavi. Ungurii erau organizati in 7 triburi, care au fost unificate de ducele Vaik. In anul 1000/1001 acesta accepta crestinismul de rit catolic devenind rege apostolic sub numele de Stefan I cel Sfant (997-1038). De aceea, Papa sustine politica de expansiune a regilor maghiari.

Primele incursiuni ale maghiarilor in Transilvania au loc in sec.X, cand regele Arpad, care intemeiaza si prima dinastie maghiara, este informat de iscoada sa, Tuhutum, de bogatia teritoriului intracarpatic. Patrunderea masiva si organizarea voievodatului transilvanean are loc incepand din a doua jumatate a sec.XI.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Transilvania de la Voievodat la Principat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
4/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 052 cuvinte
Nr caractere:
10 650 caractere
Marime:
16.64KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
transilvania, stat, romania, principat, istorie
Predat:
la liceu
Sus!