Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ganditor, moralist si scriitor, Tolstoi a avut o mare influenta asupra Rusiei vremurilor sale. Ideile si gandirea lui filosofica au gasit multi adepti, iar moartea sa, prin romanele sale literatura rusa ajunsese una dintre cele mai importante din Europa.

Astazi contele Lev Nicolaievici Tolstoi (1828-1910) este considerat unul dintre cei mai mari romancieri din istoria literaturii. El si-a inceput viata ca aristocrat, dar a sfarsit prin a duce o viata de taran.

Ideile sale erau atat de vaste si din domenii atat de diferite ale vietii, incat la moartea lui numerosi adepti ai tolstoismului au hotarat sa abandoneze viata moderna pentru a se apropia de natura si de viata simpla a taranilor.

Nascut din parinti nobili in timpul domniei tarului Nicolai I, Tolstoi si-a inceput viata pe domeniul tatalui sau de la Iasnaia Poliana, cam la 150 de kilometri sud de Moscova. Era al patrulea din cei cinci copii. Si-a pierdut mama la varsta de doi ani iar la noua ani i-a murit si tatal. Prin urmare, copii au fost crescuti de cateva femei din familie, pentru ca in final sa ajunga la o matusa, in orasul provincial Kazan. Aici a urmat Tolstoi cursurile universitatii unde, surprinzator a fost un student mediocru. De fapt, el a abandonat studiile si s-a hotarat sa se intoarca la Iasnaia Poliana pentru a se ocupa de domeniu. Viata la tara nu la satisfacut insa pe deplin, fapt care l-a determinat sa aleaga viata sociala din Moscova si din St Petersburg.

Foarte curand el a inceput sa se simta plictisit de felul de viata desfranat al orasului si s-a alaturat fratelui sau militar care lupta in Caucaz impotriva triburilor nomade. In timpul liber care il avea, in vremea ce a servit in armata, Tolstoi si-a publicat prima lucrare, Copilarie (1852), inspirata di viata lui. La inceput avea indoieli daca e corect sa fie si mare aristocrat, propietar de pamanturi, cu toate responsabilitatile care decurg de aici, si scriitor, insa succesul de care s-a bucurat prima lucrare l-a determinat sa continue. Chiar si asa, doar in 1856, dupa publicarea celei de a treia povestiri, despre razboiul din Crimeea, Tolstoi a fost mutat la Dunare si aici a inteles ca razboiul nu era atat de glorios si de nobil pe cat si-l imaginase. Scrierile lui cu referire la asediul Sevastopolului din timpul campaniei din Crimeea, demonstreaza acest lucru. El pune aici in opozitie eroismul soldatior simpli cu eroismul fals al conducatorilor acestora.

Perioada 1855-1881 a fost un interval de mari schimbari in Rusia. Pe o parte se manifestau suporterii reformei si ai progresului social, dupa modelul occidental; de cealalta parte erau cei care doreau sa pastreze Rusia traditionalista, cu vechea ei morala si mentalitate.

Tolstoi era pentru conservare Rusiei vechi. El nu vroia ca modernitatea sa schimbe modul de viata taranesc. Scriitorul considera ca progresul material al lumii moderne ar putea distruge vechile valori ale vietii rurale si ar putea corupe mintile taranilor.

Tolstoi credea ca noua ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tolstoi.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 176 cuvinte
Nr caractere:
6 114 caractere
Marime:
13.01KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
Tolstoi, istorie
Predat:
la liceu
Sus!