Timpul si spatiul - Istoria mentalitatilor

Extras din referat Cum descarc?

Timpul si Spatiul reprezinta, totodata, parametrii determinanti ai existentei lumii si doua modalitati fundamentale de ipostaziere a existentei umane.
Timpul si Spatiul au, o existenta obiectiva dar sunt percepute si in mod subiectiv, interpretarea lor imprumutand, se stie, aspecte extreme de diferite in functie de civilizatii si societati, de stadiile de dezvoltare, insa conduita fiintei si a comunitatiilor umane, ca, de altfel, si dezvoltarea societatilor. Durata, perceptia ei in societatile premoderne se deosebea radical de aceea care ne defineste pe noi astazi. Constiinta arhaica a timpului era, in primul rand, integrative, ingemanand in cadrul aceleasi viziuni si intr-un raport de semultaneitate, deopotriva trecutul, prezentul si viitorul. In al doilea rand, ea era si calitativa, timpul (ca si spatiu) fiind conceput nu ca o coordonata neutral ci ca o forta puternica si misterioasa, guvernand fie in ipostazele sale bune, fie deopotriva ostile si periculoase, deopotriva lucrurile, fiintele, viata oamenlor sip e cea a zeilor.
De asemenea, timpul nu era nici omogen si nici continuu. Exista timp profan, al vietii cotidiene si al activitatilor obisnuite, dar si un timp sacru, ceremonial al reactualizarii permanente al originilor, trecerea de la unul la altul, mijlocita de rituri, presupunand o schimbare calitativa radicala. Reprezentarile subiective ale timpului, specific celor patru nivele culturale care structurau societatea medievala: rural, seniorial, clerical si urban.
Durata perceputa de taranul medieval era un timp de asteptari si de rabdare, de permanente si de necontenite reluari. Nuanta dintre intuneric si lumina, de muncile agricole sezoniere, de anotimpurile (indeosebi de vara si iarna, celelalte doua primavara si iarna fiindu-le integrate), precum si de marile sarbatori religioase, al caror inceput si sfarsit coincidea cu intervalul cand erau achitate redeventele seniorale. Depasind cu mult prin semnificatii, timpul senioral (un timp militar si al redeventelor rurale), timpul clerical era, daca nu cel mai important ierarhiile sunt in aceasta privinta, cat se poate de discutabile in orice caz, era cel mai vizibil, gratie nu numai influentei culturale si mentale a Bisericii, dar, atat cat se putea, si exactitatii sale sporite. Organizat dupa modelul oferit de scrierile sfinte si respectand intocmai istoria lui Hristos, timpul clerical era un timp liturgic, al marilor sarbatori religioase, comemorand de-a pururi faptele intemeitorilor credintei. Reperele intrebuintate spre a l masura erau, in general, cele specifice acestui mediu fie ca este vorba de rugaciuni, de sunetele de clopot, de alternanta dintre lumina si intuneric, comuna cum am vazut, si categoriilor rurale. Timpului masurat in decade predominant pana atunci i-a succedat definitiv, timpul hepdomadar.
Acest nou calendar s-a impus in activitatile profesionale, sociale si politice.
Timpul de ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Timpul si spatiul - Istoria mentalitatilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

PLATON, ALEXANDRU-FLORIN , SOCIETATE SI MENTALITATE IN EUROPA MEDIEVALA Ed. UNIVERSITATEA AL. I .CUZA IS 2000
: SUPORT CURS


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!