Teroare în Timorul de Est

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Lupta de aproape un sfert de secol a izbucnit intre locuitorii doritori de independenta si Indonesia vecina care a desconsiderat cu violenta dorintele populatiei.

Timorul este cel mai estic membru al Insulelor Sondele Mici din Arhipelagul Malaeziei. Prima data a fost colonizata de portughezi, prin 1520, iar partea de sud-vest a insulei a fost ocupata in l6l3 de olandezi. Totusi Timorul de Est a ramas in proprietatea Portugaliei. Dupa ce in 1974 armata a pus capat dictaturii urmasului lui Salazar, Marcelo Caetano, noul regim de la Lisabona a acceptat politica de renuntare la colonialism si a oferit independenfa teritoriilor de peste ocean.

In 1975 Portugalia a parasit Timorul de Est cu speranta ca Adunarea Nationala si Cabinetul Interimar care se vor infiinta sa decida viitorul fostei colonii. S-au infiintat partide, care in cele din urma s-au grupat in doua coalitii. Uniunea Democratica din Timor (UDT, Uniao Democratica Timorense) s-a straduit sa lege relatii stranse cu Indonezia vecina, iar Frontul Revolutionar al Timorului de Est Independent (FRETILIN, Frente Revolucionaria do Timor Leste Independente). Dar decizia finala privind soarta teritoriului se afia in mana presedintelui Indoneziei, Suharto.

Republica Indonezia si-a proclamat independenta in 1945. Pana atunci arhipelagul era sub dominatie olandeza, dar dupa al doilea razboi mondial, treptat, fortele nationale au castigat teren. 13.000 de insule si pe acestea aproape 300 de grupuri etnice s-au unit pentru atingerea scopurilor comune. Au adoptat ca limba oficiala varianta indoneziana a limbii malaeziene.

Dupa plecarea portughezilor, Timorul de Est nu era expus primejdiei acapararii, dar Indonezia a privit cu nemultumire straduintele de independenta si orientarea spre stanga a FRETILIN, temandu-se ca si in Republica Indonezia vor izbucni asemenea miscari. Vecinul puternic nu a acceptat ca in zona lui de influenta sa apara un nou stat independent si a facut totul pentru a-i impiedica infiintarea.

Tensiunea politica creste, iar in final UDT, ajutat de Indonezia, a incercat o lovitura de stat. FRETILIN si-a invins repede rivalul si a continuat sa conduca Timorul de Est spre independenta. La 28 noiembrie 1975 s-a proclamat Republica Democrata Timorul de Est, dar la 7 decembrie in tara au sosit trupe indoneziene.

ONU nu a recunoscut "a douazeci si saptea colonie" a Indoneziei. Le-a cerut indonezienilor sa paraseasca teritoriul, dar cererea nu a fost acceptata.

Luptatorii FRETILIN s-au opus cu darzenie, dar invadatorii au fost mai puternici. In scoli a fost interzisa limba portugheza si s-a pus capat libertatii presei. In timpul invaziei, din cauza violentelor si a foametei, si-au pierdut viata peste 200.000 de persoane.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Teroare in Timorul de Est.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 051 cuvinte
Nr caractere:
6 050 caractere
Marime:
10.13KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
teroare, referendum, pace, nobel
Predat:
la gimnaziu
Sus!