Teorii si Doctrine - Platon

Extras din referat Cum descarc?

Pastrarea operelor lui Platon este unul dintre cele mai frumoase daruri ale destinului; forma si continutul lor sunt de o insemnatate la fel de atragatoare.
Platon este una dintre individualitatile istoriei universare, iar filozofia sa una dintre existentele istorice care au avut, inca de la aparitia lor, cea mai importanta influenta asupra epocilor ulterioare in ceea ce priveste formarea si dezvoltarea spiritului. Religia crestina care contine ea insasi acest principiu superior, a devenit aceasta organizare a rationalului, acest imperiu al suprasensibilului, gratie marelui inceput pe care il facuse deja Platon. Specificul filozofiei platoniciene il constituie orientarea spre lumea inteligibila, suprasensibila, inaltarea constiintei in imparatia spiritului, in asa fel incat inteligibilul dobandeste forma suprasensibilului, a spiritualului care apartine gandirii; sub aceasta forma el devine important pentru constiinta si este introdus in constiinta, care isi consolideaza astfel pozitia pe acest teren. Religia crestina a transformat apoi in principiu universal, intr-un mod care este specific, principiul omenirii de a fi fericit, astfel spus, principiul potrivit caruia esenta launtrica si spirituala a omului este adevarata lui esenta. Dar Platon si filozofia sa au avut cea mai mare contributie la organizarea acestui principiu pentru lumea spiritului.
Platon s-a nascut la Atena in al treilea sau al patrulea an al celei de-a optzecisisaptea Olimpiade, in 429 i.H., anul in care a murit Pericle, la inceputul razboiului peloponesian. Tatal sau era Ariston, al carui neam se tragea din Kodros; mama sa, Perictione, era o descendenta a lui Solon; asadar el provenea din una dintre cele mai de vaza familii ateniene. Fratele bunicului dinspre mama era Critias, un prieten al lui Socrate, unul dintre cei treizeci de tirani, cel mai talentat si mai spiritual, iar ca atare si cel mai periculos si mai detestat dintre ei. In aceasta familie s-a nascut Platon; n-a dus lipsa de mijloace formative; a primit o educatie prin care a dobandit toate aptitudinile considerate esentiale pentru un atenian. Numele sau de familie era Aristocle; numele de Platon l-a capatat mai tarziu, din cauza fruntii sale late sau a spatelui bine legat. In tinerete a scris poezii si tragedii, asa cum si la noi tinerii poeti scriu la inceput tragedii. A scris in special epigrame dintre care unele s-au pastrat; ele contin idei nostime. De pilda, una dedicata lui Aster, unul dintre cei mai buni prieteni ai sai: ,, te uiti la stele, dragul meu Aster. Ah, de-as fi eu cerul, sa te privesc cu toti ochii lui !" O idee care se gaseste si la Shakespeare in Romeo si Julieta. Platon s-a hotarat in cele din urma sa se ocupe de problemele statului, iar tatal sau l-a incredintat curand lui Socrate. Se povesteste ca Socrate ar fi visat in noaptea precedenta ca i s-a asezat pe genunchi un pui de lebada ale carui pene au crescut repede, dupa care aceasta s-a ridicat la cer, cantand minunat. Se gasesc multe asemenea exemple de dragoste si de pretuire din partea contemporanilor, care au recunoscut acest caracter subli, suprema gratie si simplitatea de o maretie calma. Relatiile cu Socrate nu i-au fost de ajuns lui Platon; se ocupase mai mult cu doctrina lui Heraclit, ii studia pe eleatii celebri, pe Pitagora si avea legaturi cu cei mai renumiti sofisti. Dupa ce s-a adancit in filoyofie, a renuntat sa se mai intereseze de problemele statului si s-a consacrat total stiintelor. Dupa executia lui Socrate s-a refugiat din Atena la Megara, la Euclid, dar de acolo a plecat curand la Cirene, in Africa. Aici, sub indrumarea lui Theodor, s-a dedicat matematicii, dobandind in scurta vreme multa iscusinta in acest domeniu; se spune ca a rezolvat problema delica, referitoare, ca si teorema lui Pitagora, la club. Se traseaza o linie al carei cub este egal cu suma altor doua cuburi. Demn de remarcat este tipul de probleme propuse acum de oracle; in caz de molima lumea se adresa oracolului si atunci se punea aceasta problema pur stiintifica; este o schimbare extrem de ciudata in spiritul oracolelor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Teorii si Doctrine - Platon.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!