Teoria Plusvalorii si Exploatarea in Opera lui Karl Marx

Extras din referat Cum descarc?

Acolo unde economistii burghezi vedeau relatii intre lucruri (schimbul unei marfi pe o alta marfa), Marx a descoperit relatii intre oameni. Schimbul de marfuri exprima legatura intre diferiti producatori prin intermediul pietei. Banii inseamna ca aceasta legatura devine din ce in ce mai strinsa, unind intreaga viata economica a diferitor producatori intr-un tot intreg. Capitalul inseamna dezvoltarea in continuare a acestei legaturi: forta de mun!ca a omului devine marfa. Muncitorul salariat isi vinde forta de munca proprietarului pamintului, al fabricilor, al uneltelor de munca. O parte din ziua de munca este folosita de mun!citor pentru a acoperi cheltuielile legate de intretinerea sa si a familiei sale (salariul), iar in cealalta parte a zilei muncitorul lucreaza degeaba, creind plusvaloare pentru capitalist, izvorul profitului, izvorul bogatiei clasei capitalistilor. Teoria plusvalorii este piatra de temelie a economiei politice marxiste.
Pe o anumita treapta de dezvoltare a productiei de marfuri, banii se transforma in capital. Formula circulatiei marfurilor era: M (marfa) - B (bani) - M (marfa), adica vinzarea unei marfi pentru cumpararea alteia. Formula generala a capitalului este, dimpotriva B-M-B, adica cumparare pentru vinzare (cu profit). Marx numeste cresterea valorii initiale a banilor pus in circulatie plusvaloare.
Plusvaloarea nu poate izvori din circulatia marfurilor, caci aceasta nu cunoaste decit schimbul de echivalente; ea nu poate izvori nici dintr-un spor de pret, caci pierderile si cistigurile cumparatorilor si ale vinzatorilor s-ar compensa reciproc; or, aici nu este vorba de un fenomen individual, ci de un fenomen social de masa, de un fenomen mediu. Pentru a obtine plusvaloare, ,,posesorul... de bani ar trebui... sa descopere... pe piata o marfa a carei valoare de intrebuintare sa aiba ea insasi insusirea specifica de a fi sursa de valoare", o marfa al carei proces de consumare sa fie in acelasi timp un proces de creare de valoare. Si o asemenea marfa exista: este forta de munca a omului. Consumarea ei este munca, iar munca creeaza valoarea. Posesorul de bani cumpara forta de munca la valoarea ei, determinata, ca si valoarea oricarei alte marfi, de timpul de munca socialmente necesar pentru producerea ei (adica de costul intretinerii muncitorului si a familiei sale). Cumparind forta de munca, posesorul de bani este in drept s-o consume, adica sa-1 sileasca pe muncitor sa munceasca o zi intreaga, sa zicem 12 ore. Dar in primele 6 ore (timpul de munca ,,necesar") muncitorul creeaza un produs care acopera cheltuielile necesare intretinerii sale, iar in celelalte 6 ore (timpul de munca ,,suplimentar") el creeaza un ,,plusprodus" neplatit de capitalist, adica plusvaloarea. Prin urmare, din punctul de vedere al procesului de productie trebuie deosebite doua parti ale capitalului: capitalul constant, cheltuit pentru mijloacele de productie (masini, unelte de munca, materii prime etc.) - a carui valoare trece neschimbata (dintr-o data sau treptat) in produsul finit - si capitalul variabil, cheltuit pentru forta de munca. Valoarea acestui din urma capital nu ramine neschimbata, ci creste in procesul de munca prin crearea plusvalorii. Asa incit, pentru a exprima gradul de exploatare a fortei de munca de catre capital, plusvaloarea nu trebuie raportata la intregul capital, ci numai la capitalul variabil.
Esenta exploatarii capitaliste a fost dezvaluita de Karl Marx in opera sa ,,Capitalul". Marx a aratat ca scopul nemijlocit al productiei capitaliste este obtinerea si sporirea plusvalorii si ca deci, atata timp cat exista capitalism exploatarea proletariatului se intensifica mereu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Teoria Plusvalorii si Exploatarea in Opera lui Karl Marx.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!