Teatrul Elizabethan

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Istoria acestui teatru a inceput odata cu ratacirea colindatorilor care se mutau din castel in castel si din oras in oras. Orice straini erau tratati cu suspiciune in timpul erei elizabethane, si asta s-a aplicat si actorilor "calatori", in special atunci cand a avut loc "Ciuma Bubonica". Reputatia actorilor elizabethani era accea de vagabonzi si de hoti. Calatorind peste tot au fost restrictionati si "licente" au fost acordate de nobili din anglia pentru mentinerea trupelor de actori. Astfel s-au format trupele de teatru elizabethane si istoria teatrului a inceput.

Teatrul a avut un renume neplacut. Autoritatile londoneze au refuzat sa permita spectacolelor a se juca in oras, asa ca teatrele s-au deschis peste Tamisa din Southwark, in afara autoritatilor de administrare a orasului.

Teatrul era construit ca o arena deschisa. Dimensiunea putea varia pana la 30 m in diametru cu o forma octagonala sau circulara. Materialele folosite la constructia teatrelor erau: lemnul ca material de baza, cuie, piatra si ipsos.Constructia unui teatru dura cca 6 luni avand o capacitate a publicului intre 1500 - 3000 de persoane. Arena din aer liber a teatrului era numita adeseori " groapa" sau " curte". Scena amfiteatrului era proiectata la jumatate in " groapa". Era ridicata scena la un capat fiind inconjurata de trei niveluri de galerii acoperite cu balcoane pentru o vedere in ansamblu. De obicei exista o singura intrare principala. Mai tarziu s-au introdus scarile care aveau acces direct la galerii. Acestea constau in doua seturi de scari, pe fiecare parte a teatrului. Pentru a intra la un spectacol trebuia sa platesti un penny in cutia de la intrare numita " Box Office". Daca dorei sa stai in prima galerie mai platei un penny iar a doua galerie te mai costa inca un penny. Totul depindea de unghiul de vedere al specatcolului ca si in zilele noastre. Scaunele erau asezate pe trei nivele in galerii avand trei randuri de banci de lemn, numarul de scaune crescand in partea din spate , urmand forma teatrului..Proprietarul teatrului purta denumirea de " Housekeepers" sau stapanul casei. Luminozitatea era produsa natural prin deschizaturi ale teatrului depinzand de densitatea lumini pe care vroiau s-o aplice.Totusi erau si cateva surse artificiale folosite special pentru a produce atmosfera " nocturna". " Heavens" era un loc care oferea actorilor un loc de a se ascunde. O selectie de sfori si haine permiteau actorilor sa-si faca efectele speciale din acest loc, cum ar fi zburatul sau intrarile dramatice. Muzica a fost introdusa ca un efect special abia dupa anul 1600.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Teatrul Elizabethan.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 676 cuvinte
Nr caractere:
9 799 caractere
Marime:
866.31KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
teatru, elizabeth, piese, piese de teatru
Predat:
la gimnaziu
Sus!