Tabel Cronologic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

476/480 (? ) Se naste Anicius Manlius Severinus Torquatus Boethius, la Alexandria sau la Roma, intr-o familie aristocratica puternica ce trecuse, se pare, la crestinism inca din vremea lui Constantin si cunoscuse in secolul al V-lea o ascensiune remarcabila.

Redactat de Acacios, patriarhul Constantinopolului (47l-489), prin care se incerca o mediere intre ortodoxia calcedoniana si monofiziti.

488 imparatul Zenon il trimite pe Theodoric, regele ostrogotilor, sa-l rastoarne pe Odoacru, care stapanea Italia.

490-495 Ramas orfan, Boethius este adoptat de Quintus Aurelius Memmius Symmachus, reprezentant marcant al vechii aristocratii senatoriale, el insusi consul sine collega in vremea lui Odoacru (485), apropiat al curtii de la Constantinopol.

491 Moare Zenon. Anastasie I, imparat monofizit. Biserica armeana devine monofizita.

492 Alegerea papei Gelasius I, care sustine primatul Romei asupra Constantinopolului.

493 495 496 497 498 500 500-507 507-510 508 509 508-509 Tabel cronologic Theodoric il invinge pe Odoacru. Symmachus va dobandi o influenta notabila asupra lui Theodoric, convingandu-l, printr-un discurs celebru, sa nu-i destituie pe senatorii numiti de predecesorul sau si, mai ales, sa sprijine un vast program de renastere culturala prin transpunerea in limba latina a intelep ciunii grecesti. Theodoric, barbar crescut insa la Constantinopol, isi ia in serios rolul de protector al artelor, vrand chiar sa invete de la Cassiodor filosofie greaca.

(aprox. ) Boethius se casatoreste cu Rusticiana, una dintre cele trei fiice ale tutorelui sau, Symmachus. Va avea doi fii: Flavius Symmachus si Flavius Boethius.

Moare papa Gelasius I. Este ales papa Anastasie II. Papa Anastasie II confirma autoritatea lui Theodoric in Italia.

Moare papa Anastasie II. Diaconul Symmachus este ales papa si confirmat cu sprijinul lui Theodoric si al unei parti importante a Senatului, impotriva lui Laurentiu, sustinut de cei favorabili apropierii de Imperiul de Rasarit monofizit. Boethius este delegat de Senat sa tina, la Curie, un discurs de elogiere a lui Theodoric.

Scrie comentariul la Isagoga lui Porfir, in traducerea lui Marius Victorinus.

Compune patru tratate despre aritmetica, muzica, geometrie si astronomie, stiintele care vor alcatui quadrivium-u, conceput ca propedeutica la filo sofic in plan politic, primeste diferite misiuni de la Theodoric.

Razboiul dintre Theodoric si imparatul Anastasie, imparatul Anastasie ii confera lui Clovis insemnele consulare si demnitatea de patrician. Theodoric ii invinge pe franci la Arles si anexeaza Proventa.

Convins de erorile de interpretare ale lui Victorinus, Boethius traduce si comenteaza din nou Isagoga. i TABEL CRONOLOGIC 9 510 Boethius este numit, cu aprobarea lui Theodoric, consul sine collega.

in aceasta calitate conduce Senatul, incepe traducerea si comentarea Organon-ului lui Aristotel.

Scrie comentariul la Categorii. Moare ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tabel Cronologic
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 102 cuvinte
Nr caractere:
6 208 caractere
Marime:
11.84KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!