Stilul Romanic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Primul stil care se afirma este acesta, aparut in Franta in secolul al X-lea. De aici, el se extinde in Germania, Italia, Spania. Planul bisericilor romanice are ca elemente caracteristice forma de cruce, cu o nava centrala, taiata de transept, deseori marginita de nave laterale. Cand biserica adaposteste sfinte relicve, acestea sunt pastrate intr-o cripta subterana.

Printre problemele tehnice care se ridicau in fata arhitectilor romanici, cea mai importanta era acoperisul. El era din lemn si prezenta riscul unor incendii, de aceea a fost inlocuit cu bolti din piatra in forma de cupola in semicerc. Incepand cu secolul al XI-lea, se vor construi biserici cu mai multe cupole. Acestea erau sustinute in interior de coloane, iar in exterior de contraforti. Influenta mediului natural determina anumite particularitati regionale. Astfel, in Anglia, unde timpul este noros deschiderea ferestrelor este mai mare pentru a permite sa intre cat mai mult lumina zilei.

Raspandirea stilului romanic in Europa Occidentala este rapida si cu iradieri inspre Peninsula Scandinava, Ungaria. Printre cele mai semnificative constructii enumeram: Notre-Dame La Grande din Poitiers (Franta), Worms (Germania), Santiago de Compostela (Spania), Domul si Turnul din Pisa (Italia). Elementele romanice sunt urmatoarele: arcurile semicirculare ale ferestrelor, evazarea ferestrelor spre interior, bolta cilindrica a parterului, apoi aspectul general de donjon feudal.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Stilul Romanic
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
236 cuvinte
Nr caractere:
1 272 caractere
Marime:
6.88KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!